Novoroční výzvy

Datum: 5. 1. 2021

Zpět

Máme pro vás 10 osobních tipů, jak přirozeně, zdravě a ohleduplně k sobě i zemi vykročit do nového roku.

Měsíc leden láká k tomu, začít něco nového, zbavit se zlozvyků, přijmout do života něco, co nás obohatí, posune a přinese novou kvalitu. Mnozí lidé se vydávají cestou hubnoucích diet, detoxu a nových radikálních změn ve stravování. Selský rozum ale říká, že v lednu, je ještě stále zima, naše tělo po tak razantních krocích vůbec netouží. Naopak potřebuje být v klidu a dostávat hodnotné jídlo, které zevnitř zahřeje a díky němuž tělo zvládne náročné zimní podmínky, nedostatek sluníčka a odolá nemocem.

Pokud ale výzvy a předsevzetí máte rádi, zde je inspirace:

1. Kupujte opravdové potraviny

Lednový detox můžeme pojmout jako detox vlastní kuchyně a možnost, jak ji ulevit od průmyslových potravin. Levné sladké cereálie, balené sladké pečivo s trvanlivostí půl roku, rychlé polotovary s aditivy či přeslazené barevné jogurty nahraďte základními potravinami v co nejjednodušší podobě.

2. Zařaďte do jídelníčku biopotraviny (aspoň občas)

Biopotraviny patří k těm nejhodnotnějším potravinám a nesou vysokou výživovou hodnotu. Vznikají dle přísných pravidel daných zákonem. Jsou pravidelně kontrolovány a patří k nejbezpečnějším potravinám na trhu, s hygienickými limity na úrovni kojenecké výživy. Neobsahují zbytečná umělá aditiva, jako jsou barviva, aromata, kypřidla, konzervanty či zbytky chemických hnojiv a postřiků. Nemusíte kupovat hned všechno bio, ale každý malý krok se počítá.

3. Respektujte sezónnost

Našemu tělu dělá dobře, když o něj pečujeme v rytmu střídání ročních období. Stejně tak to dává smysl v péči o zemi. Sezónní domácí potraviny mají nejnižší uhlíkovou stopu. Na zimu se nejlépe hodí zahřívací potraviny, husté polévky, zapečené pokrmy, kaše, kořenová zelenina a kyselé zelí. Naopak studené saláty, exotické ovoce, ochlazující džusy nechme na léto.

4. Vařte doma

Vařit doma ze základních surovin  je ten nejzdravější, nejpřirozenější a nejekonomičtější způsob jídla. Sami si vybíráte kvalitní suroviny a víte přesně, co do jídla dáváte. Je skvělé najít si pravidelně čas a chystat jídlo dohromady s dětmi, rodinou či přáteli. Společné vaření je vynikající společenskou aktivitou. Udělejte si z vaření zábavu!

5. Co koupíte, to snězte

Prý se světově vyhodí přes 1/3 veškerého jídla, v Evropě je to kolem 100 kg na osobu ročně. To je smutné zjištění, když vidíme na druhé straně lidi hladovějící. Než cokoliv koupím, vždy si to rozmyslím, nekupuji velká balení v akci, nemám přeplněnou lednici. Před nákupem si udělám představu, co chci vařit a podle toho nakupuji konkrétní suroviny, nic navíc.

6. Jezte spolu

Společné jídlo sbližuje, je to ideální příležitost sejít se s členy rodiny, přáteli, popovídat si. Zážitek z jídla je naprosto odlišný, když ho jíte dohromady se svými blízkými. Dopřejte si ho proto co nejčastěji, nejde-li to ve všední dny, tak alespoň o víkendu.

7. Jezte v klidu

Jídlo si zaslouží svůj čas a plnou pozornost.  Je škoda zhltnout pokrm před monitorem či televizí nebo ve spěchu cestou do práce. I desetiminutová pauza na vědomé jezení má svůj smysl, jídlo si užívejte, vnímejte vůni, chuť, strukturu. Buďte labužníky!

8. Zajeďte se podívat na místo, kde jídlo vzniká

Znát místo, farmu a konkrétní tvář a příběh farmáře, díky němuž mám jídlo na svém talíři, je skvělá zkušenost. Aspoň u některých potravin třeba maso, mléko, zelenina se zajeďte podívat na farmu, jak se zde hospodaří, v jakých podmínkách zvířata žijí, jak to vypadá na místních polích. V rámci exkurzí se můžete vydat do mlýna, kde pro vás melou mouky, či do míst, kde se pěstují bylinky a vyrábí čajové a kořenící směsi. Jídlo pak budete vnímat úplně jinýma očima. Obzvlášť pro děti je to výjimečně cenná zkušenost.

9. Povídejte si s dětmi o jídle

Mluvte s dětmi o jídle. Co vše je potřeba a kolik to dalo práce, než si mohou sníst svůj oblíbený pokrm. Než jídlo vznikne, je potřeba spousty času, zdravé půdy, vody, sluníčka a mnoho hodin lidské práce. Zapojte děti do vaření, ať získají samy zkušenost s přípravou jídla. Pojměte jídlo a vaření jako přirozenou péči o sebe a svou rodinu. Jídlo tvoří naše tělo a naopak jeho pěstování ovlivňuje svět kolem nás – platí, že „tím, co jím, měním sebe i svět kolem“.

10. Poděkujte (aspoň v duchu)

V hojnosti a nadbytku často zapomínáme na vděčnost a děkování. Přijde nám samozřejmé, že máme doma zásoby jídla a většina z nás opravdový hlad nikdy nezažila. Važme si toho a děkujme a vnímejme pocit, jaký to přináší.

 

 

Fotogalerie