Magický hloh – síla a odolnost zahalená v jemnosti

Datum: 31. 8. 2020

Zpět

Chodíte-li pravidelně do přírody, lesními a polními cestami, podél pastvin a luk, nelze ho minout.

Během května září už do dálky drobnými bílými či narůžovělými kvítky, zvláštně voní a svou krásou obdarovává všechny, kdo ho při svých cestách potkávají. V průběhu babího léta zkrášluje krajinu svými červenými plody.

Latinský název hlohu Crataegus znamená silný, pevný a odolný a takový hloh opravdu je. Když naši předci začínali před mnoha tisíci lety v mladší době kamenné s prvním zemědělstvím, hlohovými keři si prý tvořili hranice mezi divokou krajinou a svými políčky. Společně s dalšími stromky a keři například trnkami či šípkovou růží tak vznikaly přirozené meze, které kulturní krajinu tvořenou cílenou činností lidí přirozeně chránily. K hlohu se váže mnoho mýtů a legend – bydlí v něm prý duchové přírody, kteří nás chrání, hloh je symbolem bohyně května – Lady, která přináší krásu, smyslnost a lásku, tak jako květnová příroda.

V dnešní době si hlohu ceníme především pro jeho cenné léčivé účinky. Pravidelné pití čaje z hlohových květů pomáhá vyrovnávat krevní tlak, prokrvuje tepny, posiluje srdce a působí tak preventivně proti srdečním onemocněním. Šálek hlohu navečer zklidní a navodí hluboký spánek. Hloh pomáhá ženám při silné menstruaci a při potížích v době menopauzy.

Během léta se kvítky postupně mění na typicky červené plody. Plody zvané hložinky lze sbírat během září a října. Obsahují vitamíny C a B a betakaroten. Hložinky můžeme usušit v sušičce či v kamnech při nižší teplotě a později využít na čaj nebo z nich v čerstvém stavu připravit skvělá povidla.

Hlohové květy i plody sbírejte vždy jen na čistých místech, kde se nepoužívají umělé zemědělské postřiky!! Nejlépe v lese, v zahradách, podél luk a pastvin či v okolí polí, kde se hospodaří ekologicky.

Hloh je důležitou částí polních mezí a remízků. Tyto divoké neobdělávané přechody mezi poli v krajině průmyslového zemědělství bohužel zásadně chybí. Jejich význam je přitom nenahraditelný.

Na našich ekologických polích na farmě ve Velkých Hostěrádkách proto o remízky i meze pečujeme, cíleně je vysazujeme a udržujeme. V loňském roce jsme zde společně vysadili přes 300 ovocných stromků a různých bobulovitých ptačích keřů, je pro nás důležité vracet do přírody pestrost a přirozenost a udržovat tak v rovnováze všechny její rytmy.

Tip na dekoraci babího léta:

Až se půjdete koncem léta projít, zkuste cíleně hloh vyhledat, měl by se vám brzy ukázat. Pokochejte se krásou jeho červených plodů, můžete si je po celých větvičkách nastříhat pro radost do vázy či s dětmi navléknout jako korálky.

Tip na hložinkovo-jablečná povidla:

Na jednu velkou sklenici budete potřebovat:

Asi 1 kg jablek, 300 g hložinek, 150 ml vody, šťávu a kůru bio citronu, skořici, 2 lžíce koncentrované jablečné šťávy

Omytá jablka a hložinky omyjeme a pokrájíme. Vložíme do většího hrnce spolu s dalšími surovinami a necháme asi 15 minut vařit do změknutí. Směs přepasírujeme a můžeme ihned podávat jako doplněk k lívancům, palačinkám, na vafle či tousty, do kaší i do jogurtu. Jsou z nich výborné buchty i koláčky. Povidla chutnají výtečně teplá i studená. K uchování se je můžete zavařit či zamrazit.

Fotogalerie