Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa...

Datum: 1. 12. 2020

Zpět

Oves není zdaleka jenom pro koně...svoji odolnost, sílu a energii je schopen předat v podobě ovesných potravin i nám…

Většinou známe z jídelníčku oves jen v podobě vloček v müsli či kaší a tím to končí. Oves je přitom naší tradiční obilovinou, ze které v kuchyni vykouzlíte neuvěřitelné dobroty. Navíc se v něm ukrývá množství cenných živin, které povzbudí nejenom koně ale i nás.

Odolný horal

Oves patří stejně jako pšenice či žito do čeledi trav tzv. lipnicovitých. Původně pochází z horských oblastí Mongolska a Číny, díky čemuž v sobě nese velkou odolnost a sílu. Postupně se rozšířil po celém světě. I na našem území má svou historii, ale po druhé světové válce začalo jeho pěstování ubývat.

Koncentrovaná síla

O výjimečných účincích ovsa věděli prý již staré germánské kmeny i římští bojovníci, kteří se jím posilovali před válečným tažením. Oves vyniká vyšším obsahem bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B a E a důležitého vápníku a fosforu. Těchto účinků využívají dnes sportovci a lidé s potřebou velkého fyzického výkonu.

Vláknina na lepší trávení

Velmi cennou součástí ovsa je obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny. Konkrétně je jeho důležitou složkou tzv. betaglukan, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a posilovat imunitní systém.  Působí preventivně proti zácpě, stimuluje trávicí trakt, zpomaluje vstřebávání glukózy do krve a tím navozuje delší pocit sytosti. Proto je oves doporučován i pro diabetiky.

Oves i pro celiaky

Častou otázkou je, zda oves lze použít při bezlepkové dietě. Oves na rozdíl od jiných obilovin neobsahuje bílkovinu gliadin, který bývá problémem právě při bezlepkové dietě, ale avenin, který většinou lidem s alergií na lepek a celiakií, nevadí. Oves určený pro celiaky však vyžaduje speciální péči. Pro představu stačí na 1 kg bezlepkové obiloviny (což je asi 20 tisíc zrníček) jen 6 zrnek například pšenice či žita, aby došlo ke kontaminaci lepkem. Což se může snadno stát při špatném vyčištění kombajnu, ve mlýně, balírně či skladu. Je tedy nezbytně nutné, aby oves určený pro celiaky byl udržen v dokonalé ochraně od okolních lepkových obilovin. Jeho pěstování, sklizeň, zpracování a balení musí být striktně odděleno. Navíc je potřeba každou partii výrobku podrobit laboratornímu rozboru, který potvrdí jeho bezlepkovost, to znamená, že limit gliadinu se vejde do limitu do 20 mg/kg.

Do příloh, sušenek i kaší

Oves má po uvaření jemnou chuť a tendenci se trochu lepit. Vyzkoušejte ho jako přílohu místo rýže, případně se dá s různě barevnou rýží i kombinovat a vzniká krásně různobarevná přílohová varianta. Vynikající je ovesný salát s čerstvou zeleninou, který pravidelně vaříme i na našich letních Bioslavnostech. Určitě ho zkuste, krásně vypadá, výborně chutná a v teplých měsících je skvělým osvěžením a doplňkem třeba ke grilované zelenině či masu. Když si oves necháte rozvařit do měkka, máte vhodnou surovinu na pomazánky, karbanátky a kaše.

Vločky, mouka i otruby

Ovesné vločky jsou klasika, kdo by neznal tradiční ovesnou kaši „porridge“. Díky tomu, že trávení a vstřebávání ovesného škrobu probíhá pomalu, je ovesná kaše zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie. Pro ještě lepší stravitelnost pokrmu si můžete připravit tzv. overnight kaši. Nechte vločky namočené v mléce, vodě či obilném nápoji přes noc nabobtnat. Během, této doby začne docházet k pomalé fermentaci, nastartují se štěpící procesy a živiny z vloček jsou tak pro naše tělo ještě lépe stravitelné a využitelné. Lepivost ovesných vloček lze také využít pro snadnou přípravu placiček či nákypů. Ovesné otruby využijete na kaši, jen počítejte s tím, že má trošku hrubší strukturu než třeba krupice špaldová a pšeničná. Voňavou kaši už jen dochutíte třeba oříšky, semínky, sirupem, medem či strouhanou kvalitní čokoládou. Ovesnou mouku využijete na sušenky a krekry, mají pak příjemnou ovesnou chuť a křehčí a vláčnější strukturu. Vyzkoušejte ji na přípravu slaných a sladkých moučníků, k zahuštění polévek či omáček nebo jako doplněk do chlebového těsta.

Více v našich receptech www.probio.cz/cs/probio-svet/recepty

Pravidelné recepty z původního léčivého obilí najdete i na našem FB  www.facebook.com/probio.eu a IG www.instagram.com/probio.cz

 

Fotogalerie