Jídlo do krabičky a jak si ho užít??

Datum: 5. 2. 2021

Zpět

Malá osobní inspirace, jak si zabalit jídlo do práce s sebou a užít si ho nejen v nouzovém stavu.

Je vaše oblíbená obědová restaurace zavřená, má vaše jídelna omezený provoz? Mnozí si nyní jídlo zajišťujeme sami doma. Jak se najíst, jak si připravit plnohodnotné jídlo s sebou do práce?

Možná tato neplánová nová zkušenost otevírá možnosti k novým potravinám, novým chutím a ukazuje, že poledním pokrmem může být něco, co jste třeba ani doposud neznali.

A nezapomeňte si jídlo v práci z krabičky vyndat na talíř, zastavit se a užít si jídlo v klidu bez počítače a telefonu!

 1. Krupota

Základem jsou uvařené kroupy (tak jako u rizota rýže). Mně nejvíc chutnají špaldové tzv. kernotto. Ale využít můžete i klasické ječné (jako na vánočního kubu), pohankové či čirok. Kroupy jsou uvařené během 30 minut. Nenechte je moc rozvařit, takové by se hodily spíše do pomazánky nebo nákypu. Na krupoto je nechte pěkně tvrdší, sypké, křupavé. Zimních kombinací na krupoto je bezpočet. Grilovaná kořenová zelenina, pečené dýně.... Já jsem si oblíbila teď v předjaří, kdy je k dostání čerstvá bryndza právě kroupy smíchané s osmaženou cibulkou a rozteklou bryndzou. Chutná to skoro jako halušky.

2. Těstovinové saláty

Nejlépe se hodí středně velké těstoviny, které lze dobře smíchat s podušenou nebo grilovanou sezónní zeleninou, jako doplněk se hodí sýr, ochucené tofu, tempeh či kousky masa. Osvědčená zimní varianta – v troubě s olivovým olejem a oreganem pečené kousky dýně, červené řepy, pórku, celeru. Vše pak smíchejte s těstovinami, dochuťte kvalitní sójovou bio omáčkou a kousky ovčího sýra.

3. Luštěninové saláty

Luštěniny jsou velmi přínosnou potravinou. Obsahují dostatek bílkovin, výtečně chutnají, mají nízký glykemický index, takže po nich není tak rychle hlad a našim střevům dodají spousty důležité vlákniny. Na luštěninový salát se dá použít jakýkoliv druh fazolí, cizrny, neloupaná čočka (výtečná je černá beluga) či mungo.  Dobře chutnají doplněné například obilovinou (skvělou kombinací jsou třeba s červenou pšenicí), grilovanou zeleninou, olivami, čerstvými klíčky a výhonky. Nezapomeňte na dresink – olivový olej, citrón, jablečný ocet a sůl, k tomu ladí česnek nebo hořčice případně med, pokud rádi do sladka.

4. Kuskus

I kuskus za studena může plnohodnotně zasytit a chutnat, když mu dáte ty správné ingredience. Lehce orestovaná směs na kousky nakrájené zeleniny – pórek, mrkev, brokolice, sójová omáčka a strouhaný parmazán. Doplňte opražená semínka dýně a slunečnice a ořechy a plnohodnotné jídlo je na světě.

5. Plněné palačinky

Tohle je klasika, která nikdy neomrzí. Palačinek si nasmažte více. Večer si je dejte s rodinou na večeři. Ráno na sladko ke snídani A s sebou do krabičky si naplňte, zabalte a pokrájejte na menší kusy do krabičky, ze které je pak můžete jíst jako jednohubky. Výbornou náplní je špenát, ovčí sýr a ořechy, osmažené žampiony s cibulkou či bylinkový tvaroh.

6. Polenta

Polenta má mnoho podob. Když ji vaříte s větším množstvím vody, vznikne polentová kaše coby skvělá příloha, třeba na sladký pokrm do skleničky se skořicí, javorovým sirupe, oříšky a semínky. Pokud přidáte vody méně, pěkně ztuhne a můžete ji pak krájet na menší kousky, kombinovat s kostičkami zeleniny, masa, sýra, olivami či nakládanými sušenými rajčaty.

7. Pizzy a quiche

Velmi dobře přenositelné a chuťově pestré, takže si je můžete chystat velmi často i nikdy se nepřejí. Zkuste do těsta kromě bílé mouky přidat i mouka celozrnnou, pokrm bude vydatnější, více vás zasytí, bude mít plnější chuť.

8. Sandviče a burgery

Ideálně z domácího chleba - kváskového nebo toastového či bulky. Sacharidový základ doplňte bílkovinou například v podobě luštěninové pomazánky (z cizrny, čočky či fazolí), plátků vařeného vejce, luštěninového burgeru nebo pomazánky z tvarohu. Přidejte čerstvé klíčky řeřichy, ředkvičky či hořčice, dodají výraznou pikantnější štiplavou chuť.

9. Slané muffiny

Takové slané malé bábovičky, které nejen chutnají, ale i krásně vypadají. Základem může být kombinace bílé a celozrnné mouky, k nimž přidejte sekaný špenát, sýr (třeba i výraznější jako niva), pokrájenou šunku, osmaženou cibulku, výborná je kombinace oliv, sušených rajčat, mozzarelly a oregana, smažený pórek či na zvláčnění a zvlhčení trochu bílého jogurtu.

10. Placky a karbanátky

Nic se nenosí v krabičce tak dobře jako placaté jídlo, které se nemůže vylít ani v malých kousíčcích vysypat. Jako základ placek může být rozmixovaná uvařená obilovina či luštěniny, ovesné vločky nebo strouhaná zelenina. Nezapomeňte zvlášť přibalit do samostatné krabičky třeba jogurtový dip, čerstvé klíčky a plátek kváskového chleba.

Pravidelné recepty na jídla do krabičky najdete na našem FB  www.facebook.com/probio.eu

Salát z čočky belugy, čiroku a pečené zeleniny

2 porce

Suroviny:

Postup:

Čočku i čirok uvařte v lehce osolené vodě doměkka – vařte odděleně. Sceďte a nechte okapat.

Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na slabé klínky. Promíchejte v misce se lžící olivového oleje, asi ¼ lžičkou římského kmínu, polovinou rozmarýnu a špetkou soli a pepře. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

Cuketu nakrájejte na půlkolečka, cibulku šikmo na asi centimetrové plátky a promíchejte se lžící oleje, se zbylým rozmarýnem a římským kmínem, špetkou soli a pepře.  Rozprostřete vedle řepy na plech. Nemíchejte zeleninu spolu, pokud nechcete, aby řepa neobarvila cuketu.

Upečenou zeleninu dejte do mísy, přidejte belugu a čirok, vše zlehka promíchejte. Přes noc uložte do lednice, chutě se dokonale propojí, druhý den přidejte sýr, případně čersvé lístky listové zeleniny a  máte perfektní oběd do práce.

Fotogalerie