Jak si upravit jídelníček v souladu s přírodou?
Stejně jako se během roku mění příroda kolem nás, mění se i potřeby našeho organizmu.
Na rozdíl od jarních a letních měsíců již tělo nepotřebuje chladivé saláty z čerstvého ovoce a zeleniny ani odlehčené syrové pokrmy. Naopak pozdní podzim a zima jsou časem pečení, vaření, sušení a dalších tepelných úprav. Berme si z přírody a tradičních receptů našich předků maximum, co nabízejí, naše tělo to ocení. Je to ta nejlepší ochrana před únavou, podpora imunity a prevence onemocnění.
- Zapečené pokrmy ze zimní kořenové zeleniny, doplněné zahřívací pohankou, kroupami či jáhly.
- Ke každému jídlu kysané zelí či tzv. pickles – vynikající zdroj vitamínu C, vlákniny a potrava střevní mikroflory pro naši imunitu.
- Vydatné polévky. Jako základ můžeme použít kořenovou zeleninu, cibuli a doplnit je o obilovinu či luštěninu (čočku, cizrnu či fazole)
- Teplé ranní obilninové kaše. Energie z nich vydrží po celé dopoledne. Skvělé jsou nafermentované ovesné vločky, tzv. overnight kaše. Večer zalijeme vodou, mlékem či obilným nápojem, přidat můžeme i oříšky a semínka a vše necháme pěkně nabobtnat. Ráno máme na snídani hotový výživný pokrm, snadno stravitelný a přímo nabitý živinami
- Tuky a oleje. Tuky tělo v zimě potřebuje. Nejlepším zdrojem jsou kvalitní oleje, ořechy a semínka.
- Smažená a pečená jídla. Placičky z uvařených obilovin či ovesných vloček doplněné kvalitním bio kořením a bylinami jsou ideálním zimním pokrmem.
- Pečení vlastního domácího chleba v rodinném kruhu si užíváme my i naše děti. Použijme kvalitní čerstvou chlebovou mouku a domácí kvásek.
- Dopřejme si tak jako příroda, čas na odpočinek, zpomalme a více spěme.
Více v našich receptech www.probio.cz/cs/probio-svet/recepty
Pravidelné recepty z původního léčivého obilí najdete i na našem FB www.facebook.com/probio.eu a IG www.instagram.com/probio.cz
Fotogalerie