Jak správně uchovávat suché potraviny?

Datum: 14. 4. 2020

Zpět

Současná náročná doba vyžaduje kromě mnoha opatření i nutnost nasytit několikrát denně celou rodinu včetně věčně hladových dětí, které se jindy stravují ve školách či školkách.

Je logické, že máme doma větší zásoby hlavně suchých trvanlivých surovin, což je nyní praktičtější, než chodit několikrát do týdne nakupovat.

Víte, ale jak správně potraviny typu mouky, krupice, vločky, obiloviny či luštěniny správně skladovat? Obzvláště pokud nakupujete bio potraviny, které nejsou nijak chemicky ošetřeny, nemají uměle prodlouženou trvanlivost a mohou být lákavou potravou i pro různé druhy škůdců, kteří v těchto teplých jarních dnech zažívají svoji zvýšenou aktivitu, je způsob skladování velmi důležitý.

Přinášíme několik základních doporučení, která se nám osvědčila:

1. Skleněné či keramické dózy

Plastové ani papírové sáčky, ve kterých si potraviny zakoupíte, nejsou pro jejich dlouhodobé skladování vhodné. Ideálně potraviny přesypte do keramických či skleněných nádob, které je možné pevně uzavřít. Tak zabráníte případnému proniknutí domácích škůdců i nevhodné vlhkosti.

2. Temno a chladno

Nádoby s potravinami uchovávejte na tmavším místě se stabilní chladnější teplotou. Vyvarujte se přímému slunci, míst u kamen či topení, kde by potraviny mohly žluknout. Ideálním prostorem je komora, spíž či kuchyňská skříň.

3. Sucho

Suché potraviny mají tendenci na sebe vázat vlhkost, která by následně mohla způsobit jejich plesnivění. Pevně uzavřená nádoba na suchém místě je nejlepší prevencí.

4. Žádný igelit

Z výše uvedených důvodů je velmi nevhodným skladovacím materiálem bohužel tak často používaný igelit. Ani suché suroviny ani pečivo do igelitu nepatří. Chléb a další pečivo zabalte nejlépe do kuchyňské utěrky či látkového sáčku z přírodního materiálu – bavlna, len, konopí.

5. Prevence

Nejdůležitějším opatřením je samozřejmě prevence. Potraviny pravidelně kontrolujte a udržujte v místech uchovávání čistotu. Naše babičky prý proti domácím škůdcům používaly několik osvědčených metod – k potravinám přidávaly bobkový list, šištici chmele či citrusovou kůru, které škůdce odpuzují.

Fotogalerie