Do nového roku 10 malých kroků k vědomému jídelníčku

Datum: 25.1.2018

Zpět

Pokud si v novém roce dáváte předsevzetí, tak pro vás máme několik tipů, jak nahlížet na přípravu pokrmů vědoměji a v souvislostech.

Pokud jste novoročním předsevzetím nepřišli moc na chuť, nevadí, vezměte naši inspiraci jako obohacující novou zkušenost s mnohem větším dopadem, než si nyní možná dokážete představit. Otevírejte postupně nové možnosti, přitáhněte si do života více opravdového, poctivého a přirozeného a netýká se to zdaleka jen jídla.

Nejezte blbě!

Tento slogan gastronomického guru Pavla Maurera se nám moc líbí a plně se s ním ztotožňujeme. Strava, její kvalita a její příprava velkou mírou ovlivňují naše zdraví, to, jak se cítíme, a kolik máme životní energie. Volte tedy kvalitu před kvantitou a jednoduchost před složitostí. Věnujte výběru potravin svůj čas a pozornost, upřednostňujte poctivé potraviny bez náhražek, nejlépe v kvalitě bio – bez pesticidů, konzervantů a umělých barviv.

Podpořte výrobce s příběhem

Při nákupu potravin pátrejte po výrobci a jeho příběhu. Mnohem lépe vám budou chutnat potraviny od konkrétních lidí. Seznamte se s těmi, kterým rukama prošly výrobky, které nakupujete.  Je to úplně jiný pocit, než si dát na talíř anonymní surovinu. Náš příběh už znáte?

Poznejte celou cestu potravin

Než se potraviny dostanou na váš stůl, urazí pěkný kus cesty.  Jste zvědaví?  Najděte si svého výrobce, který vám tuto cestu ukáže a pozve vás na ni. Vypravte se do míst, kde se suroviny zpracovávají, balí a čekají, než se dostanou k vám. My vás na takovou cestu zveme. Provedeme vás našim bio mlýnem, ukážeme vám prostor našich balíren i skladů. Uvidíte, jak to u nás funguje a získáte odpovědi i na ty nejvšetečnější otázky.

Vraťte se k tradicím

Je skvělé vracet se k osvědčeným tradicím a mnoha lety prověřeným zkušenostem našich předků. Jednoduché rady a recepty platí v dnešních dnech stejně jako před sto lety. Vařte tradiční pokrmy ze základních jednoduchých surovin. Výborně vás zasytí, dodají tělu, co potřebujete, a vy objevíte nové chutě, které jste třeba ještě nezkoušeli. V zimním období doporučujeme na zahřátí jídla z jahel, pohanky, zapečené pokrmy, husté zeleninové a luštěninové polévky a tradiční české domácí pečivo. Inspirujte se našimi recepty.

Vsaďte na české superpotraviny

Pojem superfood nemusí znamenat exotické bobule z cizokrajných zemí. Superpotraviny jsou potraviny s mimořádně vysokým obsahem živin a významným přínosem pro naše zdraví. Patří k nim i původní nepřešlechtěné druhy obilovin, které neprošly nikdy speciálním šlechtěním a zachovaly si své jedinečné vlastnosti. My jsme z nich přímo nadšení, a proto si je sami pěstujeme.  Na našich ekologických polích roste pšenice jednozrnka, dvouzrnka, špalda, pohanka, žito, oves a další. Díky své chuti, výborné stravitelnosti a množství obsažených živin se opět dostávají na stoly českých rodin i do jídelníčků špičkových restaurací. Ochutnejte je také, zkuste náš recept!

Buďte sexy a dejte sbohem fast foodu

Pryč jsou doby, kdy bylo trendy zajít na jídlo do podniků typu rychlého občerstvení. Kdo by chtěl podporovat rychloobrátkovost, plýtvání, velkokapacitní chovy či se nechal přesvědčit a obalamutit barevnou reklamou. Buďte moderní a jděte svojí vlastní cestou – jednoduchá jídla, poctivé suroviny, opravdová vůně a chuť bez náhražek, spousty čerstvého, udržitelná produkce a ekologický dopad – to vše jsou pojmy, které teď frčí. Pojďte do toho s námi!

Uberte na obalech

Už jste objevili bezobalový prodej? Nakupujete ve větším? Naše výrobky už můžete nakoupit i v bezobalových prodejnách ze speciálních zásobníků do vlastních nádob. Anebo můžete využít naše gastro balení a snížit tak množství obalového materiálu. Každý ušetřený obal se počítá. Jak to máte vy?

Uspořádejte setkání u vás v kuchyni

Příprava pokrmů je ideální příležitost k setkání s rodinou a přáteli. Připravujte pokrmy společně, otevřete si k vaření dobré víno, pusťte příjemnou hudbu. Sdílejte, inspirujte se a užívejte si to. Jídlo sbližuje, otevírá společná témata a nové možnosti. Už máte datum, kdy uspořádáte přátelské vaření s přáteli? Vyberte některý z našich osvědčených receptů.

Vařte a jezte s vděčností

Celý proces přípravy jídla i stolování si užívejte. Důležité jsou nejen kvalitní suroviny ale i pozitivní energie, kterou do připravovaného pokrmu vkládáte. Po každém jídle alespoň ve své mysli s vděčností poděkujte za hojnost zdravého jídla, které si můžete denně dopřát (a naučte to i své děti).

Nedělejte příliš velké změny najednou

I malé kroky mohou mít zásadní význam. Neodraďte sebe ani své okolí dogmatickým vnucováním, spíše inspirujte, nabízejte a ukazujte. Začněte pomalu a nebuďte příliš přísní. Všichni se učíme. Důležité je vůbec vyrazit a udělat první krok. A v tom vám držíme moc palce a budeme vám rádi nápomocni.

Fotogalerie