Jak se u nás doma zabydlely biopotraviny

Datum: 6. 1. 2020

Zpět

Pokud si přejete do nového roku vkročit zdravěji, přinášíme vám inspiraci, jak biopotraviny lehce a přirozeně zařadit do svého jídelníčku.

Mám moc ráda dobré jídlo, baví mě vařit, kombinovat různé chutě a objevovat nové recepty. Jídlo a vaření jsou pro mě nejen fyziologickou potřebou, ale i možností, jak strávit smysluplně čas s rodinou a přáteli a jak ukázat, že mi na někom záleží.

Odkud se vzalo jídlo

Jídlo a jeho jednotlivé komponenty vnímám nejen jako hmotu, ale je pro mě důležité, kde jednotlivé suroviny vyrostly, kdo o ně pečoval a jak se ke mně domů dostaly. Za poslední roky se tak změnilo mé nakupovací chování. Než něco koupím, přemýšlím a zjišťuji, odkud se daná potravina vzala a jaký život má za sebou, co mně a mé rodině přinese.

Nechci pro svou rodinu zbytky pesticidů

Jídlo v sobě nese vždy nějaký „vzkaz“ na základě toho, za jakých podmínek vyrostlo, kdo a kde ho vypěstoval. Když si tuto skutečnost uvědomím a zjišťuji do hloubky vliv tohoto „vzkazu“ na vlastní zdraví, duševní pohodu a dopad na naši planetu, mnohé běžně prodávané potraviny mě přestávají lákat. Člověk nemusí dlouze pročítat vědecké studie, aby mu došlo, že anonymně vypěstované jídlo z klasického průmyslového zemědělství v sobě nenese to, co chci já. Zbytky pesticidů a průmyslových hnojiv, umělé náhražky, syntetická barviva či aromata není to, čím chci pohostit svoji rodinu ani sebe. Začala jsem proto dávat přednost biopotravinám. Ač jsou biopotraviny v očích mnohých jen módní vlna, my jim doma věříme a jsou pro nás vlastně jedinou smysluplnou a logickou volbou.

Nejbezpečnější potraviny na trhu – biopotraviny

Biopotraviny pocházejí z tzv. ekologického zemědělství. Každý farmář či výrobce, který se rozhodne hospodařit ekologicky, musí splňovat přísná kritéria dána zákonem o ekologickém zemědělství. Ekologičtí zemědělci hospodaří s respektem k přírodě, nepoužívají chemické ochranné prostředky ani umělá hnojiva, hospodářská zvířata chovají s ohledem na jejich fyziologické potřeby a bez přikrmování antibiotiky a preventivními léky.  Výrobu biopotravin pravidelně několikrát ročně kontroluje státní nezávislá kontrolní organizace. Biopotraviny jsou nejbezpečnější a nejvíce kontrolované potraviny na trhu. Jejich výroba je zcela transparentní, mají dohledatelný původ a zaručují vysokou kvalitu. Já biopotraviny vnímám jako opravdové poctivé jídlo, které navíc vyrostlo za podmínek, které šetří naše zdraví i naše životní prostředí. Dává mi to všechno větší smysl a více než na množství jídla, které kupuji, se zaměřuji na jeho kvalitu.

Stačí 30 základních surovin

Přijde mi to až smutné, co všechno se nám reklama snaží ukázat, že nutně potřebujeme ke spokojenému životu. Stále nové, vylepšené, obohacené výrobky, doplněné o plyšáka či samolepky, ovšem na úkor kvality jídla samotného. A ještě smutnější je, kolik lidí tomuto „klamu“ potřeby věří.  Zjistila jsem, že k našemu pestrému domácímu vaření potřebuji  jen kolem 30 základních surovin, které máme doma vždy k dispozici. Mé zásoby obsahují několik druhů mouk, obiloviny, rýži, těstoviny, luštěniny, semínka, ořechy a pak už jen doplňky jako olej, ocet, hořčice, sůl, třtinový cukr, javorový sirup, bylinky a koření. K nim dokupuji čerstvé mléčné výrobky a sezónní ovoce a zeleninu. Opravdu toho není potřeba mnoho a naše jídla nejsou rozhodně nudná ani jednotvárná.  Z těchto surovin vykouzlíte nespočet zajímavých  pokrmů, salátů, polévek, pomazánek, pečiva i moučníků.

Méně znamená více

S tímto potravinovým minimalizmem jsem se naučila jídla více vážit. Za jednotlivé biopotraviny zaplatím možná o něco více, ale když vše sečtu, dostávám se na částku, která je dost podobná výdajům rodiny, která kupuje sice jednotlivé potraviny levněji, ale většinou právě kvůli levné ceně dost neuváženě. Naučila jsem se neplýtvat, využijme i zbytek suchého chleba, protože jsme si ho z těch nejlepších bio mouku upekli sami. Tak jak bychom ho mohli vyhodit, že? U biopotravin známe jejich původ a je to skvělý pocit, když víte, kdo vám mouku na váš koláč namlel a kdo obilí vypěstoval či znáte farmu a krávy, od kterých pijete doma mléko. Vnímáme jídlo v širších souvislostech  a uvědomujeme si dopady, které pěstování a výroba potravin s sebou nesou. V ekologickém zemědělství spatřuji velkou naději, jak pečovat o naši planetu i vlastní tělo. A tak se u nás doma zabydlely biopotraviny, protože ohleduplnost, zdraví a odpovědnost považujeme za své priority.

 

 

Fotogalerie