Cítíte únavu a skolí vás každý vir a bacil? Změňte to - vsaďte na klíčky a výhonky!

Datum: 10. 3. 2020

Zpět

Tělo po zimním období přímo lační po doplnění živinami a energií. Dopřejte mu to a zůstaňte v kondici. Poradíme vám jak na to – začněte klíčit!

Vezměte si to nejcennější z rostlin

Semena jsou přímo zásobárnou důležitých látek pro růst celé rostlinky. Během klíčení v nich dochází k bouřlivým změnám, enzymy nastartují svou aktivitu a obsah živin se mnohonásobně zvýší. Po několika dnech máte před sebou přímo koncentrovaný multivitamín. V přirozené podobě vám klíčky do těla doplní všechny důležité látky. Jsou nabité vitamíny, minerálními látkami, obohatí vás o aminokyseliny, chlorofyl a řadu dalších živin. Působí dezinfekčně, jako přírodní antibiotikum, pomohou vám zlepšit imunitu a ubránit se nemocem. Přirozeně zaženou jarní únavu, nabijí vás energií a zlepší vaši psychiku.  Na rozdíl od umělých potravinových doplňků z lékárny jsou pro tělo mnohem lépe přijatelné, výtečně chutnají a stojí neporovnatelně méně peněz.

Vybírejte zdravá bio semínka bez chemie

Ke klíčení vybírejte vždy pouze zdravá, mladá semínka určená k potravinářským účelům. Nejlepší volbou jsou semínka v kvalitě bio. Máte tak jistotu, že neobsahují zbytky chemických postřiků ani pesticidů. Semínka nevystavujte vysokým teplotám ani přímému slunci, mohla by vám žluknout. Uchovávejte je na suchém místě, nikdy ve vlhku, aby nezplesnivěla.

Slaďoučký hrášek či štiplavá řeřicha?

Při rozhodování jaká semínka klíčit máte opravdu široké možnosti. Každá naklíčená rostlinka chutná i vypadá jinak. Tradiční volbou ke klíčení jsou zelené fazolky mungo. Mungo výhonky jsou příjemně křupavé, nasládlé a chutnají jako mladý hrášek, u dětí patří k neoblíbenějším. Výraznější ostrou až štiplavou chuť má řeřicha, rukola, hořčice či ředkvička. Fascinující jsou výhonky červené řepy, jejich nádherná purpurová barva dovede k dokonalosti jakýkoliv pokrm.  Po oříšcích chutná naklíčená cizrna.

Ke klíčení se dají použít následující druhy rostlin:

Ve sklenici, na misce či v truhlíku?

Podle druhu semínek využijte vhodné nádoby na klíčení. Pořiďte si naklíčovací sklenice se sítkem či využijte klasickou zavařovací sklenici, na kterou gumičkou připevníte propustnou gázu nebo pláténko.  Pro drobnější semínka se hodí více nakličovací misky či talířky se sítkem. K pěstování osení (tedy delších výhonků) dobře poslouží truhlík či květináč se zeminou. Semínka před samotným nakličováním vždy propláchněte, většinu je dobré nechat přes noc nabobtnat. Během klíčení nádobu vždy minimálně dvakrát denně proplachujte vodou, zajistíte semínkům dostatek vlhkosti a zamezíte plesnivění.

Přeměňte své pokrmy ve vitamínovou bombu

Klíčky a výhonky si dopřávejte vždy čerstvé bez tepelné úpravy. Vařením byste o cenné živiny zbytečně přišly. Výborně chutnají v zeleninových i luštěninových salátech. Posypte si jimi namazané pečivo, polévku či omeletu. Krásně vypadají na pomazánkách, dipech a v dresincích. Skvělé šťavnaté pesto připravíte z mladých výhonků hrášků. Z mladého osení ječmene či ovsa si namixujte blahodárné zelené smoothie. Kombinujte chutě, tvary a barvy a rozjasněte svá oblíbená jídla. Přidáním klíčků a výhonků dostanou i ty nejobyčejnější pokrmy správný vitamínový náboj.

Jednotlivé druhy určené ke klíčení a informace k nim naleznete v našem e-shopu.

Fotogalerie