Datum: 23. 8. 2017
O výhodách a pozitivních účincích celozrnných mouk jste jistě již slyšeli mnoho informací.
Jaké jsou jejich výhody, co vám přinesou a čím se liší od mouk bílých? Provedeme vás tím nejdůležitějším.
Celozrnné mouky vznikají mletím celého obilného zrna včetně obalové vrstvy a obilného klíčku. Proto mají ze všech druhů mouk nejvyšší obsah vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků a současně i hrubší strukturu. Z dietetického hlediska jsou tyto mouky pro vaše tělo nejhodnotnější. Na druhou stranu právě obsažené zdravé tuky se mohou při špatném uskladnění rychle kazit a celozrnná mouka má tak omezenou trvanlivost. Vždy ji proto skladujte na chladném a tmavším místě.
Zpočátku doporučujeme celozrnné mouky přidávat do pečení postupně, aby změna nebyla tak razantní a výsledek zaručený. Využijte svůj oblíbený recept a nahraďte 1/3 bílé mouky moukou celozrnnou. Připravte se na to, že celozrnná mouka váže více vody. V receptu tedy budete potřebovat zvýšit množství tekutin. Výsledné pečivo bude mít tmavší barvu, pevnější strukturu, bude hutnější a zasytí vás na delší dobu.
Celozrnné mouky nelze využít ve všech receptech stejně jako bílé. U svátečních dortů, jemného pečiva, nadýchaných koláčů či tažených závinů doporučujeme zůstat u mouky bílé.
Využijte některý z našich osvědčených receptů.