Celozrnné mouky ve vaší kuchyni – jak jich využít?

Datum: 23. 8. 2017

Zpět

O výhodách a pozitivních účincích celozrnných mouk jste jistě již slyšeli mnoho informací.

Jaké jsou jejich výhody, co vám přinesou a čím se liší od mouk bílých? Provedeme vás tím nejdůležitějším.

Přednosti celozrnné mouky

Celozrnné mouky vznikají mletím celého obilného zrna včetně obalové vrstvy a obilného klíčku. Proto mají ze všech druhů mouk nejvyšší obsah vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků a současně i hrubší strukturu.  Z dietetického hlediska jsou tyto mouky pro vaše tělo nejhodnotnější. Na druhou stranu právě obsažené zdravé tuky se mohou při špatném uskladnění rychle kazit a celozrnná mouka má tak omezenou trvanlivost.  Vždy ji proto skladujte na chladném a tmavším místě.

K čemu se vám bude hodit

Zpočátku doporučujeme celozrnné mouky přidávat do pečení postupně, aby změna nebyla tak razantní a výsledek zaručený. Využijte svůj oblíbený recept a nahraďte 1/3 bílé mouky moukou celozrnnou. Připravte se na to, že celozrnná mouka váže více vody. V receptu tedy budete potřebovat zvýšit množství tekutin. Výsledné pečivo bude mít tmavší barvu, pevnější strukturu, bude hutnější a zasytí vás na delší dobu.

Celozrnné mouky jsou vhodné

Na co se celozrnné mouky nehodí

Celozrnné mouky nelze využít ve všech receptech stejně jako bílé. U svátečních dortů, jemného pečiva, nadýchaných koláčů či tažených závinů doporučujeme zůstat u mouky bílé.

Z jakých druhů celozrnných můžeme vybírat

Využijte některý z našich osvědčených receptů.

Fotogalerie