Čápi z PROBIO komína

Datum: 27. 7. 2020

Zpět

Možná jste také náruživými pozorovateli čapího hnízda na komíně u naší firmy.

Kdo by neznal čápa. Tento majestátní pták s typickým červeným zobákem a dlouhým krkem do české krajiny od nepaměti patří. Hnízdí na komínech, sloupech či vysokých střechách. Je to vždy fascinující pohled vidět nad hlavou kroužit tohoto krasavce s křídly o rozpětí okolo dvou metrů. Čápy známe z různých pohádkových příběhů a bajek a možná ještě dnes někteří rodiče dětem vypráví, že jim čáp přinesl sourozence. Čápi do našeho života zkrátka patří a máme je rádi.

Možná jste také náruživými pozorovateli čapího hnízda na komíně u naší firmy. Kameru jsme sem umístili před několika lety a od té doby každým rokem sledujeme příběhy čapího páru a jejich mláďat v přímém přenosu. Některý rok to byly příběhy velmi dramatické, někdy velmi dojemné či smutné. Jsme svědky tohoto dění každý den. Díky pozorování a spolupráci s Českou společností ornitologickou poznáváme život čápů velmi podrobně.

Věděli jste, že čápi bílí spolu tvoří dlouholeté věrné páry a vrací se často na stejné hnízdo, kde spolu odchovávají mláďata. Pokud se ale stane, že jeden z páru zahyne, nezůstává ten druhý sám, často si velmi rychle najde nového druha a životem s ním pokračuje dál.

Čápi patří mezi tažné ptáky. Jelikož jsou jejich potravou žáby, malí hlodavci, plazi a hmyz, musí se na zimu odstěhovat do teplejších zemí, kde je potravy dostatek.  Zimu tráví čápi v Africe, v jižní a jihovýchodní Evropě, hlavně ve Španělsku, Francii. Někteří z nich doletí až do Jihoafrické republiky, což je více než 9 000 km vzdušnou čarou. Na své cestě mohou urazit až kolem 20 000 km. Odlétají v průběhu léta a vrací se v březnu dalšího roku. Samec většinou přilétá jako první, samička ho pak následuje o několik týdnů později.

Čápi kladou kolem 2-6 vajec, z nichž se asi po měsíci líhnou mláďata. V jejich krmení se rodiče poctivě střídají, potravu jim vyvrhují a malá čápata se do ní okamžitě hladově pustí. Často tak na kameře můžeme vidět soupeření malých hladovců. Čápi jsou dlouhověcí, dospívají kolem 5. roku a dožít se mohou i více než 20 let.

Živý přenos z kamery na čapím hnízdě můžete sledovat na našem webu www.probio.cz/cs/probio-svet/nasi-capi-ve-starem-meste-live

Více informací naleznete na čapích stránkách ČSO: www.birdlife.cz/capi/capi-rodina/cap-bily/

    

Pro zajímavost:

Mnohem početnější je v místním kraji rodový kolega Čáp černý. Ten hnízdí v lesích, je podstatně plašší a méně veřejnosti na očích. V oblasti Kralického Sněžníku, ptačí oblasti NATURA 2000, jich hnízdí několik párů. Je to krásný elegantní pták. Můžete ho zahlédnout v době hnízdění při projížďce okolo zdejších říček a potoků. Když jsme ještě v nádržích u PROBIO chovali pstruhy, několikrát si jimi zpestřoval svůj jídelníček.

Fotogalerie