Biopotraviny - nejbezpečnější a nejvíce kontrolované potraviny

Datum: 18. 7. 2017

Zpět

Také jste na téma bio četli mnoho článků, často s protichůdnými názory, a stále vám to není jasné. A proto jsme si dali za cíl vám to objasnit.

Co znamená bio?

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin mají svá jasná pravidla daná Zákonem o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. Každý farmář i výrobce, který se rozhodne hospodařit ekologicky a zpracovávat biopotraviny, musí dodržovat přísná kritéria. Ekologické zemědělství respektuje přírodní zákony a zříká se vnějších umělých zásahů do celého procesu. Ekologičtí zemědělci nepoužívají chemické ochranné prostředky ani umělá hnojiva, hospodářská zvířata chovají s ohledem na jejich přirozené fyziologické potřeby a bez přikrmování antibiotiky a preventivními léky.

Biopotraviny jsou zpracovávány takovým způsobem, aby byla zachována jejich přirozená chuť a nutriční hodnota - tedy šetrně, bez použití umělých přísad a škodlivých technologií.  Jsou proto nejbezpečnější a nejvíce kontrolované potraviny na trhu. Jejich výroba je zcela transparentní, mají dohledatelný původ a zaručují vysokou kvalitu.

Proč bývá bio dražší?

Biopotraviny jsou v porovnání s konvenčními potravinami dražší, ale není to tím, že jsou zbytečně předražené. Naopak některé produkty konvenčního zemědělství jsou kvůli nekvalitním surovinám a využívání náhražek extrémně levné. Zde je na zvážení, co chcete jako zákazník svými penězi podpořit a kde máte své priority, co chcete sobě a své rodině dopřát.

Biopotraviny jsou se svým příběhem zcela autentické. Vznikají na konkrétních místech pod rukama konkrétních ekologických farmářů s osobním přístupem. Nejedná se o anonymní produkt a tomu také odpovídá jejich spravedlivá cena, která v sobě nese mnohem víc než jen danou potravinu. Nákupem biopotraviny současně podporujete poctivou práci všech, kteří se na výrobě podíleli, zdravější krajinu, čistší vodu, druhově bohatší zastoupení živočichů i rostlin, přirozenější chuť i vlastní zdraví.

Fotogalerie