Datum: 16. 7. 2025
Obecně jsou námi žito, žitná mouka, žitný chléb a další žitné potraviny vnímány jako vhodné pro zdraví. Když už mluvíme o žitných potravinách, pojďme si hned na začátku říct, že ze žita se dá připravit mnohem více, než jen chleba. Je tu spousta dalších věcí k vyzkoušení.
Na první dobrou můžete ochutnat BIO žitnou mouku třeba v našich bioperníčcích nebo biokrekrech. Můžete sáhnout i pro BIO žitná kolínka, vřetena nebo vlasové nudle. Upéct můžete BIO pohankový perník z naší směsi, která obsahuje i žitnou celozrnnou mouku. Mimochodem, tenhle perník máme stále doma, jeho příprava je velmi rychlá, navíc kreativně přidáváme, občas vejce, občas ořechy, čokokapky, rozinky, sušené i čerstvé švestky..
Na druhou dobrou😊 koukněte do našich receptů, kde pod hesly „mouka žitná celozrnná jemně mletá“, „mouka žitná chlebová“ a „mouka žitná výražková“ najdete tipy na výborné žitné tvarohové kostky, noky, tortilly, perníčky, chleby a další dobroty.
A na třetí dobrou😊 se nebojte s žitnými moukami experimentovat sami.
Proč BIO žitným moukám vlastně věnujeme takovou pozornost? Protože patří k našim moukám, které mají oproti pšeničné hladké mouce něco navíc. A toho něco, je v případě žitné mouky, opravdu mnoho.
Je to poměrně velká řada pozitivních vlastností, kterými se žito a výrobky z něj vyznačují. Jako první vyzdvihujeme množství vlákniny, které má v rámci všech obilovin nejvyšší zastoupení. Je to přes 15 %. Dále je zde nízký obsah lepku, který se ještě snižuje, pokud žitná mouka projde kvašením, tedy v kváskovém pečivu. Dále jsou to vitamíny řady B a také vitamín E, mnoho minerálních látek a antioxidantů.
Co nastiňují studie týkající se žita a žitných produktů?
Studie významně sází právě na vlákninu, kterou žito obsahuje. Ta má pozitivní vliv na glykemický index, kdy žitný chléb patří k pečivu s nejnižším GI. Má vliv i na dobře fungující metabolismus. Je to proto, že tato makroživina zpomaluje proces trávení, což podporuje pomalejší reakci hladiny cukru v krvi ve srovnání s potravinami s nízkým obsahem vlákniny. Jedna ze studií také zjistila, že příjem žitného chleba pozitivně ovlivnil hladinu glukózy a regulaci chuti k jídlu, protože vláknina přispívá k déletrvajícímu pocitu nasycení. Podporuje také střevní peristaltiku.
Společně se stabilizací hladiny krevního cukru je strava bohatá na vlákninu jedním z faktorů pro udržení zdraví srdce a cév a také snižuje riziko cukrovky 2. typu.
Zajímavých je několik studií, které zdůraznily potenciální zdravotní přínosy žita. Například výzkum publikovaný v „American Journal of Clinical Nutrition“ zjistil, že „žitný chléb zlepšuje funkci střev a snižuje známky zánětu u účastníků. Tedy, že účastníci, kteří konzumovali celozrnné žito, měli nižší hladiny C-reaktivního proteinu (CRP), což je marker zánětu, ve srovnání s těmi, kteří jedli rafinovaný pšeničný chléb“. Žito obsahuje antioxidanty, jako jsou lignany a fenolové kyseliny, u kterých byly prokázány protizánětlivé účinky. Tyto sloučeniny mohou neutralizovat volné radikály, snížit oxidační stres a potenciálně snížit zánět.
Dá se tedy ze studií vyčíst že, jeho „bohatý obsah vlákniny, nízký glykemický index a jedinečné antioxidanty z něj dělají vynikající volbu ve srovnání s mnoha jinými druhy chleba a je to prospěšná volba pro ty, kteří chtějí zvládnout zánět dietou. Může tedy být cenným doplňkem protizánětlivé stravy.“
A že záměna alespoň části mouky pšeničné bílé v našem jídelníčku za žitnou celozrnnou nebo chlebovou nám prostě prospěje😊.