Zelňačka s kroupami

  • Typ receptu: Bezlaktózové
  • Náročnost: Snadný
  • Čas přípravy: 40 min.
  • Množství: 3 porce

Ingredience

  • 40 g kroupy špaldové (kernotto) BIO PROBIO
  • 2 lžíce olej slunečnicový na pečení a smažení BIO BIOLINIE
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce mouka špaldová celozrnná jemně mletá BIO PROBIO
  • 1 lžíce paprika sladká mletá BIO SONNENTOR
  • 1 l voda
  • 3 ks nové koření BIO SONNENTOR
  • 5 ks Pepř celý
  • 3 ks bobkový list BIO SONNENTOR
  • 2 špetky sůl jemná BIO BIOSAL
  • 150 g zelí kysané BIO PROBIO
  • 100 g Uzené maso

Obiloviny a luštěniny doporučujeme před vařením nafermentovat.  A to pro jejich lepší stravitelnost. Před fermentací zrna propláchneme, zalijeme trojnásobným množstvím vody. Po 12 hodinách vodu slijeme a dáme novou. Můžeme do ní přidat zarovnanou lžíci soli, případně jablečného octa, případně i syrovátky. Co komu vyhovuje lépe.  Obiloviny fermentujeme většinou jeden den, luštěniny dva.

Více o tématu fermentace najdete tady.

Na oleji nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprašte moukou a minutu míchejte na mírnějším plameni. Přidejte mletou papriku, krátce míchejte a podlijte vodou nebo vývarem. Přidejte nové koření, pepř a bobkový list.

Zelí vymačkejte. Můžete překrájet na menší kusy. Vložte do polévky, osolte a vařte 20 minut. Nakonec přidejte vařené kroupy, případně uzené maso a ještě 2 minuty vařte.

TIP: Pokud vám chybí „uzená chuť v polévce, dodejte jí mletou uzenou paprikou namísto klasické sladké.

Nakoupit suroviny

Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO

56 Kč
Nové koření celé 35 g BIO SONNENTOR

Nové koření celé 35 g BIO SONNENTOR

62 Kč
Bobkový list 10 g BIO SONNENTOR

Bobkový list 10 g BIO SONNENTOR

53 Kč
Kroupy špaldové (kernotto) 500 g BIO PROBIO

Kroupy špaldové (kernotto) 500 g BIO PROBIO

52 Kč
Zelí kysané 750 g BIO PROBIO

Zelí kysané 750 g BIO PROBIO

90 Kč
Paprika sladká 50 g BIO SONNENTOR

Paprika sladká 50 g BIO SONNENTOR

66 Kč
Vybrat vše