Obiloviny a luštěniny doporučujeme před vařením nafermentovat. A to pro jejich lepší stravitelnost. Před fermentací zrna propláchneme, zalijeme trojnásobným množstvím vody. Po 12 hodinách vodu slijeme a dáme novou. Můžeme do ní přidat zarovnanou lžíci soli, případně jablečného octa, případně i syrovátky. Co komu vyhovuje lépe. Obiloviny fermentujeme většinou jeden den, luštěniny dva.
Více o tématu fermentace najdete tady.
Na oleji nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprašte moukou a minutu míchejte na mírnějším plameni. Přidejte mletou papriku, krátce míchejte a podlijte vodou nebo vývarem. Přidejte nové koření, pepř a bobkový list.
Zelí vymačkejte. Můžete překrájet na menší kusy. Vložte do polévky, osolte a vařte 20 minut. Nakonec přidejte vařené kroupy, případně uzené maso a ještě 2 minuty vařte.
TIP: Pokud vám chybí „uzená chuť v polévce, dodejte jí mletou uzenou paprikou namísto klasické sladké.