Zeleninová polévka s kroupami

  • Typ receptu: Bezlaktózové, Veganské, Vegetariánské
  • Náročnost: Snadný
  • Čas přípravy: 30 min.
  • Množství: 4 porce

Ingredience

  • 50 g kroupy špaldové (kernotto) BIO PROBIO
  • 2 lžíce olej olivový extra panenský BIO BIOLINIE
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 řapík celer
  • 2 stroužky česnek
  • 1 lžíce Rajčatový protlak
  • 1 lžička paprika sladká mletá BIO SONNENTOR
  • 1 ks bobkový list BIO SONNENTOR
  • 1 lžička čerstvý tymián
  • sůl BIO BIOSAL
  • pepř černý mletý BIO SONNENTOR
  • naťová petržel
  • chilli paprička

Obiloviny a luštěniny  doporučujeme před vařením nafermentovat.  A to pro jejich lepší stravitelnost. Před fermentací zrna propláchneme, zalijeme trojnásobným množstvím vody. Po 12 hodinách vodu slijeme a dáme novou. Můžeme do ní přidat zarovnanou lžíci soli, případně jablečného octa, případně i syrovátky. Co komu vyhovuje lépe.  Obiloviny fermentujeme většinou jeden den, luštěniny dva.

Více o tématu fermentace najdete tady.

V hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a restujte dozlatova. Oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a asi 3 minuty restujte s cibulí.

Do hrnce přidejte nadrobno pokrájený řapíkatý celer, najemno pokrájený česnek, protlak, mletou papriku, bobkový list a minutu míchejte na mírnějším plameni.

Zalijte 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Osolte, opepřete a přidejte tymián. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec do polévky vložte uvařené kroupy.

Na talíři posypejte najemno pokrájenou petrželkou, případně chilli.

Nakoupit suroviny

Bobkový list 10 g BIO SONNENTOR

Bobkový list 10 g BIO SONNENTOR

53 Kč
Kroupy špaldové (kernotto) 500 g BIO PROBIO

Kroupy špaldové (kernotto) 500 g BIO PROBIO

52 Kč
Paprika sladká 50 g BIO SONNENTOR

Paprika sladká 50 g BIO SONNENTOR

66 Kč
Rajčatový protlak 130 g BIO ZWERGENWIESE

Rajčatový protlak 130 g BIO ZWERGENWIESE

51 Kč
Vybrat vše