Obiloviny a luštěniny doporučujeme před vařením nafermentovat. A to pro jejich lepší stravitelnost. Před fermentací zrna propláchneme, zalijeme trojnásobným množstvím vody. Po 12 hodinách vodu slijeme a dáme novou. Můžeme do ní přidat zarovnanou lžíci soli, případně jablečného octa, případně i syrovátky. Co komu vyhovuje lépe. Obiloviny fermentujeme většinou jeden den, luštěniny dva.
Více o tématu fermentace najdete tady.
V hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a restujte dozlatova. Oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a asi 3 minuty restujte s cibulí.
Do hrnce přidejte nadrobno pokrájený řapíkatý celer, najemno pokrájený česnek, protlak, mletou papriku, bobkový list a minutu míchejte na mírnějším plameni.
Zalijte 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Osolte, opepřete a přidejte tymián. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec do polévky vložte uvařené kroupy.
Na talíři posypejte najemno pokrájenou petrželkou, případně chilli.