Mungo fazolky namočte nejlépe přes noc do studené vody. Pokud nestíháte, snažte se před vařením fazolky namočit alespoň na pár hodin. Budou lépe stravitelnější a zároveň vám půjde vaření rychleji.
Ještě lepší je luštěniny a obiloviny před vařením nafermentovat. A to pro jejich lepší stravitelnost. Před fermentací zrna propláchneme, zalijeme trojnásobným množstvím vody. Po 12 hodinách vodu slijeme a dáme novou. Můžeme do ní přidat zarovnanou lžíci soli, případně jablečného octa, případně i syrovátky. Co komu vyhovuje lépe. Obiloviny fermentujeme většinou jeden den, luštěniny dva.
Více o tématu fermentace najdete tady.
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibulku nechte zesklovatět. Česnek nasekejte najemno a spolu s kořením – římským kmínem, zázvorem, koriandrem a chilli papričkou vložte do hrnce. Na mírném plameni míchejte asi minutu, aby se koření rozvonělo. Dejte pozor, aby se nespálilo.
Zalijte vodou nebo vývarem. Mungo fazolky slijte, propláchněte čistou vodou, sceďte a přidejte do polévky. Osolte a přidejte kurkumu. Pod poklicí na mírném plameni vařte 25 minut. To už by měly být fazolky měkké a měly by začít lehce praskat. Pokud chcete polévku „kašovitou“, vařte o pár minut déle.
Hotovou polévku dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou, kokosovým mlékem a garam masalou.
Na talíři posypte koriandrem.
Jako přílohu k polévce doporučujeme přikusovat chlebové placky naan, které se výborně hodí k pikantním pokrmům. Recept najdete tady.