Fermentované krekry – kombinace obilovin a luštěnin

Datum: 14. 6. 2023

Zpět

Naše novinka - fermentované krekry z obilných a luštěninových mouk obohacené různými semínky - lnem, chia semínky i sezamem. Krekry si můžeme dát jen tak nebo je můžeme podávat k pomazánkám, salátům, i polévkám. Rozhodně zasytí na delší dobu a chutnají výtečně. Prostě je fajn je mít stále někde po ruce i jako malou svačinku.

Fermentované krekry – žito, cizrna, len, sezam           

Fermentované krekry – žito, červená čočka a chia

 

Proč jsme zvolili kombinaci obilovin a luštěnin?

Protože se vzájemně doplňují v esenciálních aminokyselinách, které rozhodují o tom, kolik bílkovin dokáže naše tělo využít. Právě esenciální aminokyseliny nedokáže, na rozdíl od těch ostatních, náš organismus vytvořit. Je jich sedm a je pro nás výhodné, když je v potravinách máme všechny. Takže, když v žitu a pšenici chybí lysin, pak jej cizrna a čočka doplní a naopak, když v luštěninách chybí methionin, pak jsou to obiloviny a semínka, ve kterých ho najdeme dostatek.

 

Pokud si tedy chceme na nějaký čas odlehčit od masa, pak jsou luštěniny, obiloviny i semínka ta pravá volba. Navíc mají tyto rostlinné potraviny zvláště v celozrnné podobě velké množství vlákniny, zdravých tuků, a řadu mikronutrientů. Díky tomu všemu na dlouhou dobu zasytí a mají spoustu dalších zdravotních benefitů. 

Proč obiloviny a luštěniny fermentujeme?

 

Celozrnné obiloviny a luštěniny jsou hůře stravitelné. Nevyužijeme z nich vše, co je pro nás dobré, pokud je správně neupravíme. Proto obiloviny a luštěniny před vařením namáčíme, případně klíčíme a mouky fermentujeme. To jsme udělali i v případě krekrů, tak abychom odstranili antinutrienty a zvýšili jejich stravitelnost.

 

 

A proč jsme je ještě nafermentovali?

Fermentací získají krekry příjemnou chuť.

A jak jsme psali už v minulém článku u fermentované granoly, tak si ani zde neodpustíme a jako správní ekologové musíme vysvětlit, jak to na tom poli chodí. A navíc opakování je matkou moudrosti.., takže ještě jednou....

Biopotraviny si o přirozené zpracování přímo říkají. Neobsahují žádná rezidua, zbytkové látky pesticidů, hnojiv, herbicidů a nic tedy nestojí v cestě přírodním mikrobiálním procesům. Ty ostatně probíhají už v půdě, stejně jako všude kolem nás. U nás to tedy začíná na ekopolích, v půdě bez chemie. Při pěstování nepoužíváme nic, co by rostliny negativně ovlivnilo. Už bioosiva mají velmi dobrý zdravotní stav, nemoříme je, hlídáme a kontrolujeme houbové i bakteriální choroby. Zrnka jsou „otužilá“, a jsou tedy téměř bez problémů. Půdu udržujeme zdravou a v ní zdravou mikrobiologii, střídáme plodiny, podporujeme ji… a to se odráží i v bioproduktech. O plodiny pečujeme tedy od počátku a tak do dalšího přírodního procesu fermentace vstupují v plné kondici.

 

Tady platí a je ověřeno mnoha odbornými studiemi:

zdravé osivo + zdravá půda = zdravá rostlina = zdravá biopotravina.

 

Fermentace je ekologická, moderní a zároveň tradiční, ale hlavně zdravá pro náš organismus.... takže poposunujeme ekologii z biofarmy, z mlýna a skladu ještě dál… až k ekologicky připraveným granolám bez chemie..“ Tedy v případě krekrů, až k ekologicky připraveným krekrům bez chemie.

 

O fermentaci a fermentovaných produktech se můžete dočíst více v příspěvku: https://www.probio.cz/cs/probio-svet/blog/fermentovane-granoly-10860

 

Krekry můžete zakoupit na eshopu.

 

Fotogalerie