Fermentované granoly

Datum: 22. 7. 2022

Zpět

Fermentované jahodové a čokoládové křupavé műsli (granola) a fermentace vůbec

Připravili jsme pro vás dva nové výrobky jahodové a čokoládové křupavé granoly.

Proč? Jednak dobře chutnají a potom jsou tyhle granoly odlišné procesem fermentace, kterým prochází a který probíhá více než 12 hodin. 

Biopotraviny si o přirozené zpracování přímo říkají. Neobsahují žádná rezidua, zbytkové látky pesticidů, hnojiv, herbicidů a nic tedy nestojí v cestě přírodním mikrobiálním procesům. Ty ostatně probíhají už v půdě, stejně jako všude kolem nás. U nás to tedy začíná na ekopolích, v půdě bez chemie. Při pěstování nepoužíváme nic, co by rostliny negativně ovlivnilo. Už bioosiva mají velmi dobrý zdravotní stav, nemoříme je, hlídáme a kontrolujeme houbové i bakteriální choroby. Zrnka jsou „otužilá“, a jsou tedy téměř bez problémů. Půdu udržujeme zdravou a v ní zdravou mikrobiologii, střídáme plodiny, podporujeme ji… a to se odráží i v bioproduktech. O plodiny pečujeme tedy od počátku a tak do dalšího přírodního procesu fermentace vstupují v plné kondici.

Tady platí a je ověřeno mnoha odbornými studiemi: zdravé osivo + zdravá půda = zdravá rostlina = zdravá biopotravina 

A co to vlastně fermentace je?

S fermentovanými potravinami se potkáváme pravidelně, je jím třeba kysané zelí, jogurt, kefír, kombucha, krátce kvašené pickles nebo třeba právě naše nová fermentovaná granola. Fermentace je biologický proces, kdy se organické látky postupně přeměňují na látky jednodušší a ty jsou pro nás prospěšnější, protože dokážeme snadněji využít živiny i mikroživiny v potravinách obsažené. Hezky a jednoduše to napsal v knize Síla přírodní fermentace Sandor Ellix Katz: „Jediná informace, kterou skutečně potřebujete: fermentace zlepšuje stravitelnost a zvyšuje výživnost potravin.“ A co více si tedy přát, než vyzískat z jídla a navíc rostlinného, více bílkovin a dalších živin?

A když fermentovat, pak celozrnně, proto je i naše granola celozrnná, obsahuje oves ve formě vloček a špaldu ve formě celozrnné mouky. V obalu zrna je schovaná vláknina, mikronutrienty, jako jsou vitamíny, minerální látky, antioxidanty a v klíčku samozřejmě zdravé tuky. A tyto živiny jsou to, co našemu tělu převážně chybí. Celozrnnost je potrava pro naše tělo. Kde je vláknina, tam jsou i mikronutrienty. Příroda to tak zařídila, tak nám to nabízí. My se bohužel naučili, to podstatné pro nás odstranit a živit se bílou moukou, která je právě o to nejdůležitější ochuzena. Věřme tedy přírodě a přírodním procesům, více se nemusíme starat… jsou to naši kámoši a pomáhají nám.

Pokud by vás konkrétněji zajímalo, co se při fermentaci obilovin děje, pak se můžete podívat na náš blog, kde je rozhovor o fermentaci, citujeme z něj:

„Za pomoci enzymů se natravují a štěpí složité organické komplexy jako jsou škroby, lepkové bílkoviny, fytáty a další antinutrienty na jednodušší, například bílkoviny  na snadněji stravitelné aminokyseliny, navíc se zpřístupňují vitamíny a minerály v obilí přirozeně obsažené. Fermentované potraviny se stávají velmi výživné, ale současně bezpečné pro naše trávení a podporují zdraví našeho střevního prostředí. Pokud fermentujeme suroviny, které obsahují lepek, fermentací snížíme výrazně jeho množství.“  

Fermentace je ekologická, moderní a zároveň tradiční, ale hlavně zdravá pro náš organismus… takže poposunujeme ekologii z biofarmy, z mlýna a skladu ještě dál… až k ekologicky připraveným granolám bez chemie..

A jak si granolu dát? K snídani s mlékem, kefírem, bílým jogurtem, jako svačinu na hory, do práce, do školy a nebo jen tak na chuť… na křupavou chuť…

Zakoupit můžete nyní na našem eshopu.