Chcete-li mít kroupy stravitelnější a živiny v nich přístupnější, doporučujeme je předem nafermentovat. Je to jednoduché. Zrna propláchněte, zalijte trojnásobným množstvím vody a přidejte fermentační činidlo - zarovnanou lžíci soli, jablečný ocet nebo syrovátku, co komu vyhovuje. Nechejte den až dva stát při pokojové teplotě. Poté sceďte, přidejte čistou vodu a uvařte doměkka dle návodu na sáčku. Doba varu se fermentací může zkrátit a kroupy budou měkké dříve. Po uvaření sceďte a nechejte okapat.
Jak fermentovat se dočtete na našem blogu: https://www.probio.cz/cs/probio-svet/blog/jak-varit-z-tech-nejzakladnejsich-surovin-ze-zrn-a-zrnek-10954
Kroupy dejte zatím stranou.
V hluboké pánvi rozehřejte asi lžíci oleje. Cibuli nakrájejte na jemno a nechte zesklovatět. Přidejte rozmačkaný česnek a asi minutu míchejte. Přidejte očištěný špenát, bazalku, lístky tymiánu a míchejte, dokud špenát neovadne.
Přendejte špenát do mísy, přidejte krémový sýr a rozmixujte. Promíchejte s kroupami.
Podávejte s natvrdo uvařeným rozkrojeným vejcem.