Velikonoční mazanec

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 190 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 300 g Pšeničná mouka jemně mletá
  • 100 g Třtinový cukr přírodní
  • 120 g Máslo
  • 3 Ks Vejce
  • 40 g Droždí
  • 250 ml Mléko
  • 60 g Rozinky
  • Citrónová kůra
  • Muškátový oříšek
  • Mandle hnědé celé
  • Vlašský ořech
  • Citrónový cukr Amylon
  • Sůl Biosal

Z droždí, špetky cukru, 3 lžic vlažného mléka, 2 lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, muškátovým oříškem a špetkou soli. Do směsi přidejte vzešlý kvásek, rozinky, na hrubo nasekané vlašské ořechy, žloutky a rozpuštěné máslo.
Těsto důkladně zpracujte. Při hnětení těsta přidávávejte mléko postupně dle potřeby.

Poté těsto poprášte moukou a nechte kynout přikryté utěrkou 2 hodiny. Dvakrát ho během této doby promíchejte vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu.

Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvořte 1 bochánek, položte jej na plech s pečícím papírem a nechte ještě chvíli nakynout. Potřete rozšlehaným bílkem, posypte nasekanými mandlemi a vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů. Po deseti minutách pečení snížte teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékejte 40 minut. Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

 

Přihlaste se k odběru newsletteru

Nakoupit suroviny

Celozrnná mouka pšeničná (jemně mletá) BIO 1kg

Celozrnná mouka pšeničná (jemně mletá) BIO 1kg

26 Kč
32 Kč
Třtinový cukr přírodní - BIO - 500g  (H)

Třtinový cukr přírodní - BIO - 500g (H)

47 Kč
Rozinky BIO 200g - (H)

Rozinky BIO 200g - (H)

43 Kč
Muškátový oříšek mletý BIO 30g

Muškátový oříšek mletý BIO 30g

88 Kč
Mandle hnědé celé BIOHARMONIE 80 g

Mandle hnědé celé BIOHARMONIE 80 g

67 Kč
Citrónový cukr Amylon BIO - 20g

Citrónový cukr Amylon BIO - 20g

8 Kč
Mořská sůl jemná 1kg

Mořská sůl jemná 1kg

30 Kč
Vybrat vše