Velikonoční mazanec

  • Typ receptu: Vegetariánské
  • Náročnost: Středně obtížný
  • Čas přípravy: 190 min.
  • Množství: 1 porce

Ingredience

  • 300 g Pšeničná mouka jemně mletá
  • 100 g Třtinový cukr přírodní
  • 120 g Máslo
  • 3 Ks Vejce
  • 40 g Droždí
  • 250 ml Mléko
  • 60 g Rozinky
  • Citrónová kůra
  • Muškátový oříšek
  • Mandle hnědé celé
  • Vlašský ořech
  • Citrónový cukr Amylon
  • Sůl Biosal

Z droždí, špetky cukru, 3 lžic vlažného mléka, 2 lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, muškátovým oříškem a špetkou soli. Do směsi přidejte vzešlý kvásek, rozinky, na hrubo nasekané vlašské ořechy, žloutky a rozpuštěné máslo.
Těsto důkladně zpracujte. Při hnětení těsta přidávávejte mléko postupně dle potřeby.

Poté těsto poprášte moukou a nechte kynout přikryté utěrkou 2 hodiny. Dvakrát ho během této doby promíchejte vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu.

Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvořte 1 bochánek, položte jej na plech s pečícím papírem a nechte ještě chvíli nakynout. Potřete rozšlehaným bílkem, posypte nasekanými mandlemi a vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů. Po deseti minutách pečení snížte teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékejte 40 minut. Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

 

Přihlaste se k odběru newsletteru

Nakoupit suroviny

Citrónový cukr Amylon BIO 20 g

Citrónový cukr Amylon BIO 20 g

8 Kč
Mandle celé hnědé BIO 80 g

Mandle celé hnědé BIO 80 g

67 Kč
Mořská sůl jemná 1 kg

Mořská sůl jemná 1 kg

30 Kč
Mouka pšeničná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO

Mouka pšeničná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO

26 Kč
33 Kč
Muškátový oříšek mletý BIO 30 g

Muškátový oříšek mletý BIO 30 g

88 Kč
Rozinky BIO 200 g

Rozinky BIO 200 g

32 Kč
43 Kč
Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

Třtinový cukr přírodní BIO 500 g

47 Kč
Vybrat vše