Připravte si větší plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem kolečka lilků
z obou stran a pečte v troubě při 180°C z každé strany do zlatova.
V pánvi mezitím nechte na oleji zpěnit cibulku, přidejte prolisovaný česnek a společně asi
5 minut míchejte na mírném ohni. Přidejte bulgur (nevařený) a dalších 5 minut osmažte
společně s česnekem a cibulí. Přidejte mleté koření, sekaná rajčata, sůl a řádně promíchejte.
Pak přilijte zeleninový vývar a vařte asi 20 minut na mírném ohni. Občas zamíchejte.
Příprava bešamelu:
Mezitím v hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo a postupně za stálého míchání pomalu
přisypávejte mouku. Pak přilijte postupně mléko a stále míchejte, aby se bešamel nepřipaloval
a byl vláčný bez hrudek. Vařte asi 5 minut, dokud nevznikne hustá jemná konzistence.
Na závěr přidejte sůl a nastrouhaný parmazán. Odstavte z ohně a vlijte rozšlehané vejce.
Vše řádně promíchejte.
Předehřejte troubu na 180°C a připravte si zapékací nádobu o rozměru přibližně 30 x 17 cm.
Polovinu lilků vložte na dno nádoby. Na ně navršte směs bulguru a opět pokračujte se zbylou
polovinou lilků. Nakonec přelijte bešamelem a pečte asi 40 minut, dokud není povrch krásně
křupavý a zlatavý. Ihned podávejte.