Špenátová polenta se sýrem a žampióny

  • Typ receptu: Bezlepkové, Vegetariánské
  • Náročnost: Snadný
  • Čas přípravy: 45 min.
  • Množství: 4 porce

Ingredience

  • 200 g Kukuřičná polenta
  • 2 kostky Bujón zeleninový
  • Olivový olej
  • 2 lžičky Máslo
  • 100 g Gouda
  • 2 Cibule
  • 400 g Špenát
  • 250 g Žampion
  • Sójová omáčka tamari
  • 3 stroužky Česnek
  • Mletý černý pepř
  • Sůl Biosal

Propláchněte špenátové listy, nechte okapat a mezitím si nadrobno pokrájejte cibuli. Polovinu pokrájené cibule zpěňte na olivovém oleji a přidejte špenátové listy. Osolte a nechte podusit cca 10 – 15 minut. Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osolte a poduste na cibulce. Zeleninový vývar přiveďte k varu a pomalu do něj za stálého míchání přisypávejte polentu.


Dejte pozor, polenta při varu vysoko prská! Za 3 minuty je polenta hotová. Do ještě horké polenty vmíchejte nastrouhaný sýr a máslo. Míchejte, dokud se obojí v polentě dokonale nerozpustí. Poté polentu odstavte. Česnek nakrájejte na tenké plátky a zprudka ho orestujte na olivovém oleji. Hotový špenát a žampióny na závěr dochuťte sójovou omáčkou tamari a pepřem.


Polentu servírujte ještě teplou a tekutou. Na ní dejte špenát, žampiony a nakonec orestované česnekové plátky s olivovým olejem. V létě podávejte s čerstvou zeleninu, v zimě přidejte kysané zelí nebo pikls.

Nakoupit suroviny

Kukuřičná polenta instantní BIOHARMONIE 450 g

Kukuřičná polenta instantní BIOHARMONIE 450 g

32 Kč
BIOLINIE bujón zeleninový BIO - kostky 6x0,5l

BIOLINIE bujón zeleninový BIO - kostky 6x0,5l

33 Kč
BIOLINIE extra panenský olivový olej BIO 0,5 l

BIOLINIE extra panenský olivový olej BIO 0,5 l

185 Kč
Pepř černý mletý BIO 35g

Pepř černý mletý BIO 35g

70 Kč
Mořská sůl jemná 1kg

Mořská sůl jemná 1kg

30 Kč
Vybrat vše