Jáhly řádně properte a několikrát spařte vroucí vodou. Zalijte vodou v poměru 1 : 2 a asi 15 minut vařte. Po uvaření nechte ještě asi 5 - 10 min odstát pod pokličkou. Cibuli nasekejte najemno a zpěňte na pánvi s olivovým olejem. K zezlátlé cibulce přidejte kukuřici, cizrnu a společně asi 5 minut restujte. Občas promíchejte. Přidejte kmín, česnek a dochuťte pepřem a solí. Společně ještě asi 5 minut restujte, aby česnek provoněl ostatní suroviny. Přidejte proprané špenátové listy a poduste několik minut do zvadnutí. Směs poté smíchejte s hotovými jáhlami a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte zálivku z olivového oleje, citronové šťávy, citrónové kůry, pepře a soli. Všechny suroviny promíchejte a vlijte do směsi jáhel a špenátu. Ještě jednou promíchejte, aby se zálivka dostala ke všem surovinám. Na závěr přidejte čerstvé bylinky a avokádo. Vložte do lednice a nechte vychladnout. Nejlépe chutná druhý den, pěkně uleželý.
Photo by Deryn Macey