PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Vánoční recepty

Vánoční recepty

 

Linecké ze špaldové mouky

300 g špaldové celozrnné mouky  BIOHARMONIE, 200 g másla či rostlinného tuku, 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE, džem na slepování

Všechny suroviny zpracujeme v těsto a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu. Odležené těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary.

Ve vyhřáté troubě pečeme cca na 150°C asi 20 min.

Necháme vychladnout a po té natřeme džemem a slepíme. Cukroví je po dvou dnech měkké.

Linecké z pohankové a špaldové mouky

200g pohankové mouky  BIOHARMONIE , 300 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE, 100 g javorového sirupu BIOLINIE, 270 g másla, pikantní džem

Všechny suroviny zpracujeme v těsto a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu. Odležené těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary.

Ve vyhřáté troubě pečeme cca na 150°C asi 20 min.

Necháme vychladnout a po té natřeme džemem a slepíme. Cukroví je po dvou dnech měkké.

Vánoční receptářVánoční receptář ke stažení zde

Ovesno-ořechové kuličky

Ovesno-ořechové kuličkyPříprava 15 minut, počet kuliček 40 ks

160 g ovesných vloček BIOHARMONIE, 160 g másla, 100 g vlašských ořechů, 3 lžíce tmavého třtinového cukru BIOHARMONIE, 3 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, kokos na obalení kuliček BIOLINIE

Ovesné vločky a vlašské ořechy nahrubo rozmixujte. Uvedené ingredience smíchejte a vypracujte hmotu, ze které utvořte kuličky. Nakonec je ještě obalte v kokosu.

Obalené kuličky nechte v chladu ztuhnout a je hotovo.

 

 

Vánočka ze špaldové mouky

Vánočka300 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE, 300 g bílé pšeničné mouky BIOHARMONIE, 100 g přírodního třtinového cukru BIOHARMONIE, 120 g másla, 3 žloutky, 40 g droždí, 250 ml mléka nebo rýžového, sojového, špaldového nápoje Isola Bio, 60 g hrozinek BIOHARMONIE, citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu, muškátový oříšek, 50 g vlašských ořechů, mandle, sůl

Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či obilný nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny vykynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělíme těsto na 9 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočku. Vánočku (snažíme se ji dělat co nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu na 200°C).

Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi. Nejprve pečeme (10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150°C a pečeme dalších  25-35 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo.

Pohankovo - oříškové rohlíčky (bezlepkové)

Pohankové rohlíčky - bezlepkové210 g másla, 250 g pohankové mouky BIOHARMONIE, 70 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 1 vanilkový cukr, 100 g mletých lískových oříšků, třtinový a vanilkový cukr na obalení

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme odležet několik hodin (ideálně přes noc). Z těsta vytvoříme válečky o průměru cca 3 cm, ze kterých odkrajujeme a formujeme rohlíčky.

Rohlíčky pečeme na 180°C 15-20 minut. Ještě teplé obalujeme rohlíčky v cukru. Po 3 dnech jsou rohlíčky vláčné a rozplývají se na jazyku.

 

 

Křehké kokosové sušenky

Doba přípravy: odležení 60, pečení 20 minut

1 kg celozrnné špaldové mouky jemně mleté BIOHARMONIE,  500 g másla, 1 lžíce sádla, 1 hrnek třtinového cukru BIOHARMONIE, 5 žloutků, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr AMYLON,  200 ml smetany 12 %, 1 hrnek strouhaného kokosu BIOLINIE

Přesijte mouku a prášek do pečiva, přidejte na menší kousky nakrájené máslo a sádlo a směs lehce zamíchejte. Postupně přidávejte cukr, žloutky a nakonec smetanu a kokos. Uhnětené těsto nechte 1 hodinu  uležet v lednici.

Těsto rozválejte na 5 mm silný plát a formičkou vykrajujte tvary. Ty pak pomažte rozšlehaným bílkem a posypte cukrem.

Pečte dozlatova 20 minut v předehřaté troubě na 190-200 °C.

 

 

 

RAW kuličky s Matcha tea  a konopným semínkem

Doba přípravy: namáčení + 10 minut, počet kuliček: 40 ks (záleží na velikosti)

1 hrnek mandlí BIOHARMONIE , ½ hrnku kešu ořechů BIOHARMONIE, ½ hrnku rozinek Thompson BIOHARMONIE nebo datlí, 1 polévková lžíce agávového nebo javorového sirupu BIOLINIE , ½ lžičky vanilkového extraktu, kokos strouhaný BIOLINIE, Matcha tea, konopné semínko loupané BIOHARMONIE

Mandle a kešu namočíme na 12 hodin do vody, rozinky nebo datle stačí namočit na 1 hodinu. Namočené mandle, kešu a rozinky rozmixujeme na hladkou kaši, přidáme agávový sirup, vanilku a zahustíme kokosem tak, abychom mohli tvarovat kuličky. Ty pak obalíme v Matcha tea nebo konopném semínku.

Vánoční štola

Vláčná a šťavnatá vánoční štola ze špaldové mouky a tvarohu, plná sladkého sušeného ovoce a ořechů.

350 g hladké špaldové mouky BIOHARMONIE,  150 g hrubé špaldové mouky BIOHARMONIE,  250 g tvarohu, 180 g másla, 150 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 100 g pomletých mandlí, vanilkový cukr, citrónová kůra, 3 lžičky vinného kamene, 2 vejce, syrovátka Amálka, rozinky namočené v rumu, sušené, třešně, brusinky, meruňky BIOHARMONIE, švestky, sekané ořechy, loupané mandle a kandovaná, pomerančová a citrónová kůra, 200 g másla na potírání 

Na vále smícháme mouku s vinným kamenem a cukrem.

Přidáme všechno ostatní, promícháme a vypracujeme těsto. Rukama ho roztlačíme na podlouhlou placku (můžeme si pomoct válečkem). Podélně přeložíme jednu půlku na druhou, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozpuštěným máslem.

Vložíme do vyhřáté trouby (175°C) a pomalu upečeme (cca 45 minut). Během pečení každých 10 minut znovu potřeme rozpuštěným máslem. Upečenou štolu hned po vytažení z trouby naposledy potřeme máslem a hustě posypu vanilkovou syrovátkou.

Po vychladnutí můžeme nakrájet a pochutnávat si nebo dobře zabalit a uložit do chladu.

Autor receptu: výživová poradkyně Zdeňka Kolláriková, www.zdenkakollarikova.cz

 

 

Medové perníčky

860 g žitné celozrnné mouky BIOHARMONIE, 4 vejce, 4 velké lžíce medu, 350 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 1 polévková lžíce perníkového koření, citrónová kůra (z bio citrónu bez chemického ošetření), 250 g sádla, 1 bio prášek do pečiva (vinný kámen)

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary, které pak rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

 

 

 

Energetický špaldový nápoj

Doba přípravy 10 minut

200 ml špaldového nápoje ISOLA BIO,  2 polévkové lžíce ovesných vloček BIOHARMONIE,  ½ banánu

Do vysokého hrnku nalijeme špaldový nápoj a přidáme ovesné vločky. Necháme 5 minut odstát,během této doby vločky změknou. Přidáme na kousky nakrájený banán. Směs tyčovým mixérem rozmixujeme. Nalijeme do sklenice, ozdobíme čerstvým banánem a můžeme podávat.

Náš tip:
Pro mlsné jazýčky doporučujeme přidat 1 kávovou lžičku medu.

 

Cookies s ovesnými vločkami

Doba přípravy 30 minut, počet cookies 20 kusů

100 g másla, 100 g ovesných vloček BIOHARMONIE, 80 g celozrnné špaldové mouky hladké BIOHARMONIE, 80 g třtinového cukru muscovado, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva / vinný kámen, 1 /2 lžičky skořice,  3 i více lžic ořechů a semínek (sekané lískové, kešu, vlašské, semínka slunečnicová BIOHARMONIE a sezamová semínka BIOHARMONIE),  3 lžíce rozkrájených rozinek BIOHARMONIE (přímadně další sušené ovoce),  džem

V míse rukama zpracujeme máslo s cukrem, vejce, skořici, vločky, mouku s vinným kamenem, ořechy a ovoce. Podle potřeby dosypeme mouku.

Lžičkou odebíráme těsto a formujeme kuličky, které na plechu (vyloženém pečícím papírem) stlačíme a tvarujeme koláčky. Pečeme při teplotě asi 150 °C. Po 10 minutách středy sušenek ozdobíme džemem a pečeme ještě dalších10 minut.

Rychlý a snadný recept, do kterého se rády zapojí i vaše děti.
Autorkou receptu je paní Zdeňka Kolláriková, www.zdenkakollarikova.cz

 

 

 

Mandlovo-kokosové kuličky RAW

Příprava 15 minut, počet kuliček: 20 ks

1 hrnek strouhaného kokosu BIOLINIE + trochu na obalování, 3 lžíce agávového sirupu, 1/3 hrnku kokosového oleje BIOLINIE
1/3 hrnku kešu ořechů BIOHARMONIE, Mandle BIOHARMONIE

Mandle předem namočte (ideálně přes noc) a vyloupejte. Všechny suroviny kromě mandlí rozmixujte do hladké hmoty. Naberte lžičkou hmotu a tvořte kuličky. Do každé kuličky vložte vyloupanou mandli. Nakonec obalte v kokosu a nechte v lednici ztuhnout.

RAW marcipán

Příprava 15 minut, počet kuliček: 20 ks

1,5 hrnku vyloupaných mandlí BIOHARMONIE, 5 lžic agávového sirupu BIOLINIE nebo medu, kakaový práše či mletá skořice na obalení

Mandle předem namočte (ideálně přes noc) a vyloupejte. Mandle a sirup či med dohladka rozmixujte, aby se obě suroviny dokonale promísily a spojily. Z hmoty pak tvarujte kuličky, které obalujte v kakaovém prášku či skořici. Nechte v lednici ztuhnout.

Semínkovo-ořechové kuličky

25 g kešu ořechů BIOHARMONIE, 25 g vlašských ořechů BIOHARMONE, 25 g slunečnicových semínek BIOHARMONIE, 25 g dýňových semínek BIOHARMONIE, 50 g rozinek BIOHARMONIE, 50 g strouhaného kokosu BIOLINIE, 3 lžíce datlového sirupu,
3 lžíce sezamové pasty tahini, kokos na obalování

Všechny suroviny smícháme a lehce rozmixujeme. Ne však zcela do hladka, struktura by měla zůstat příjemně hrubá a křupavá. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Pak dáme chladit do lednice.

Polévka z červené čočky

čočková polévka1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje na pečení a smažení  BIOLINIE,  200 g červené čočky loupané BIOHARMONIE,  1 l zeleninového vývaru (bujón zeleninový kostky BIOLINIE), špetku mletého koriandru.

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek a mletý koriandr. Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vývarem. Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte.

Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte například citrónovou šťávou a podávejte.

 

 

Zapečené těstoviny se zelím

200 g uvařeného uzeného masa nebo uzeného Tofu, 400g těstovin (nejlépe fusilli BIOLINIE), 300 g kyselého zelí, olivový olej BIOLINIE, 1 velká cibule, sůl, mletý pepř, mletý kmín, 200 ml smetany nebo Rýžového krému na pečení a vaření Isola Bio, 2 vejce, strouhanka na vysypání plechu

Na oleji orestujeme uzené maso nebo Tofu nakrájené na kostičky a na jemno nakrájenou cibulku. Smícháme společně s uvařenými těstovinami a pokrájeným kyselým zelím.

Směs dáme do pekáčku, přelijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali vejce, kmín, pepř a sůl.

Pečeme v předehřáté troubě při 180-200°C asi 30-45 minut.

Staročeský houbový kuba

50 g sušených hub, 500 g velkých ječných krup BIOHARMONIE,  3 cibule, 3 stroužky česneku, máslo (sádlo), olivový olej BIOLINIE, sůl, pepř, kmín, majoránka

Kroupy uvaříme v osolené vodě s trochou olivového oleje. Po 30 minutách je zrno akorát uvařené zároveň stále křupavé. Po uvaření necháme asi 5 minut dojít a pak scedíme.

Na másle zpěníme cibulku, přidáme česnek, sůl, kmín a podusíme předem uvařené sušené houby.

Zapékací mísu nebo jinou vhodnou nádobu vymažeme máslem (po staročesku sádlem). Do mísy vložíme kroupy a promícháme s olivovým olejem. Poté vmícháme směs hub s cibulkou a česnekem a ještě dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Povrch poklademe plátky másla či pokropíme rozpuštěným sádlem a asi 25 minut pečeme.

Podáváme nejlépe s kysanou zeleninou (pickles), která chuťově pokrm výborně doplní a nás obohatí o vitamín C.

Houbový jahelník

Houbový jahelník300 g jáhel BIOHARMONIE, 300 g čerstvých nebo hrst sušených hub, 4 rohlíky, 1/4 l mléka nebo obilninového nápoje ISOLA BIO, 2 vejce, pepř, kmín, zázvor, majoránky, česnek, sůl

Čisté jáhly uvaříme ve vodě (poměr 1:2,5) do měkka. Čerstvé houby nakrájíme a podusíme. Sušené před vařením namočíme do vlažné vody. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka. Uvařené jáhly, houby a rohlíky promícháme, přidáme vejce a ochutíme kořením. Směs přendáme do vymazané zapékací mísy, povrch urovnáme a v horké troubě upečeme dozlatova. Hotový jáhelník můžeme posypat sýrem a podáváme se zeleným salátem nebo sterilovanou zeleninou. Může se konzumovat i studený (krájená na tenčí plátky).

Recept ke stažení zde

Marokánky ze sušených meruněk

200 g nakrájených sušených meruněk BIOHARMONIE, 150 g nasekaných loupaných mandlí nebo vlašských ořechů, 2 polévkové lžíce (PL) loupaných slunečnicových semínek BIOHARMONIE, 1 PL mletého máku, 2 PL rýžových vloček BIOHARMONIE, 2 PL sezamových semínek BIOHARMONIE, na špičku nože skořice a mletého hřebíčku, 3 PL vody, 80 g květového medu BIOLINIE, 250 ml mléka, 60 g másla, 40 g dětské krupice, vysokoprocentní hořká čokoláda

Mléko, máslo, med a krupici uvedeme do varu, přidáme meruňky, mandle nebo ořechy, koření, semínka, vločky a vodu. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme lžící hrudky a z nich tvarujeme menší placičky, které pečeme zhruba 15 minut při 170°C. Po upečení sejmeme a necháme vychladnout na rovném podkladě, aby se nekroutily. Po vychladnutí můžeme spodní stranu natřít rozpuštěnou hořkou čokoládou.

TIP! Vyzkoušejte naše meruňky a rozinky BIOHARMONIE! Byly sušené velmi šetrným způsobem v celých kusech, aby si zachovaly maximum své šťavnatosti. Mají tmavší barvu, jelikož nejsou proti
konvenčnímu sušenému ovoci ošetřené oxidem siřičitým.

Medové škebličky

Těsto: 280 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE, 150 g másla, 150 g květového medu BIOLINIE, 100 g mletých vlašských ořechů, 3 žloutky, 1 BIO vanilkový cukr, šťáva z 1 citrónu, 1 PL jedlé sody. Náplň: bílek z 2 vajec, 2 PL moučkového cukru, 200 g mletých vlašských ořechů.

Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a nejméně 5 minut rukama zpracováváme v kompaktní těsto. Těsto necháme alespoň 3 hodiny odpočinout, nejlépe však přes noc. Mezitím si připravíme náplň. Vaječný bílek vyšleháme s moučkovým cukrem do tuhého sněhu a poté smícháme s jemně namletými vlašskými ořechy. Poté na pomoučněném válu vyválíme placku asi 3 mm vysokou, do které vykrajujeme kolečka. Doprostřed kolečka umisťujeme lžičkou kupičky náplně velké asi jako vetší lískový oříšek. Poté kolečka překládáme na půl tak, že vznikají malé škebličky. Po okrajích těsto prsty lehce přitlačíme, aby při pečení náplň nevytékala ven. Škebličky pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut, dokud nezačnou na povrchu zlátnout.

TIP! Pokud nejste zvyklí na pečení z celozrnné mouky a bojíte se chuti a barvy cukroví, zkuste nejprve půl množství celozrnné mouky nahradit moukou bílou. Uvidíte, že vám celozrnné pečení zachutná a příště budete již bez obav péct bez bílé mouky.

Voňavé cukroví

Těsto: 140 g celozrnné pšeničné mouky BIOHARMONIE, 140 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 100 g másla, 1 vejce, 140 g mletých vlašských ořechů, 2 PL BIO kakaa.
Náplň: 150 g másla, 70 g strouhaného kokosu BIOLINIE, 4 PL třtinového cukru BIOHARMONIE.

Všechny ingredience na těsto (až na kakao) smícháme dohromady a nejméně 5 minut rukama zpracováváme v kompaktní těsto. Poté rozdělíme na dva stejné díly a do jednoho z nich ještě zapracujeme kakao. Necháme alespoň 3 hodiny odpočinout, nejlépe však přes noc. Mezi tím si připravíme náplň smícháním másla, cukru a kokosu. Poté na pomoučněném válu vyválíme placku asi 3 mm vysokou, do které vykrajujeme kolečka. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 5-10 minut, dokud nezačnou kolečka na povrchu zlátnout. Po upečení necháme sušenky vychladnout a poté světlá a tmavá kolečka slepujeme dohromady kokosovou náplní.

Makronky z ovesných vloček

65 g másla, 150 g ovesných vloček BIOHARMONIE, 100 g sušených nesířených meruněk BIOHARMONIE, 1 vejce, 50 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 1 čajová lžička (ČL )skořice, špetka mletého hřebíčku, 1 BIO vanilkový cukr, špetka soli, 1 ČL strouhané citrónové kůry (z chemicky neošetřeného citrónu).

Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm za stálého míchání upražíme vločky do světležluta. Na velkém talíři je necháme vychladnout. Meruňky nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Vejce s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, vanilkovým cukrem a solí ušleháme do pěny. Přidáme ovesné vločky, meruňky a citrónovou kůru a promícháme. Troubu předehřejeme na 180°C. Plechy vyložíme papírem na pečení. Navlhčenou lžičkou uděláme na plechy kopečky o velikosti vlašského ořechu v odstupu asi 4 cm. Makronky pečeme v horní polovině trouby 10 -15 minut do světlehněda. Vyjmeme je z trouby, rozložíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout.

 

Recepty

Odběr novinek

Recept měsíce

Brokolice v těstíčku z...

Bezlepkový recept - Léto je časem čerstvé letní zeleniny. Usmažte si křupavé řízečky třeba z brokolice obalené v naší lahodné mouce ze žlutého hrachu. Chuť vás mile překvapí.

Facebook
 
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE