PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty ze špaldy

Recepty ze špaldy - špalda recepty

 

Recepty ze špaldového zrna a kernotta

Základní příprava špaldy loupané

Špaldu propláchneme a namočíme ji do studené vody asi na 12 hodin. Následně vaříme 50 – 60 minut v osolené vodě s kapkou oleje. 

Špaldové karbanátky

Špaldové karbanátky4 porce, doba přípravy 1 hodina

 

500 g Česká špalda loupaná NAŠE BIOFARMA, 2 cm řasy wakame, 1 cibule (cca 100 g), 4 stroužky česneku, ¾ hrnku sušených hub, 2 lžíce neloupaného sezamu a 2 lžíce slunečnicového semínka BIOHARMONIE, ½ lžičky kmínu, 2 lžíce sušené majoránky, 1 lžička nerafinované soli, olivový olej BIOLINIE

Špaldu přes noc namočíme a druhý den vaříme 45 minut v tlakovém hrnci s řasou kombu a špetičkou soli. Předem si na 2 hodiny namočíme houby. Na oleji zpěníme najemno pokrájenou cibuli, v polovině smažení přidáme plátky česneku. Uvařenou špaldu slijeme a smícháme s osmaženou cibulí, s namočenými houbami (z nichž vymačkáme vodu), s majoránkou, kmínem, solí a opraženými semínky. Sezam i slunečnici pražíme zvlášť na rozpálené pánvi. Směs pomeleme masovým mlýnkem a tvarujeme karbanátky, které pokládáme na plech s pečicím papírem. Povrch karbanátků potřeme olivovým olejem, případně karbanátek obalíme v sezamu či slunečnici. Pečeme v troubě 30 minut při 150 °C. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

Recept z knihy Víme, co jíme – Vědomé vaření, Nakladatelství Eminent autorka Lenka Žák, foto Václav Pancer.

Základní příprava špaldového kernotta

Kernotto propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme kapku oleje a vaříme pod poklicí bez míchání. Po 20-30 minutách je zrno křupavé, po 50 minutách měkké. Necháme 5 minut dojít.

Špaldové risotto

Počet porcí 4, doba přípravy 45 min

400 g Špaldové kernotto NAŠE BIOFARMA, 1 plechovka sekaných rajčat  BIOLINIE, 1 cuketa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, mořská sůl a pepř, čerstvá bazalka, olivový olej BIOLINIE, hoblinky parmazánu

Kernotto propláchneme ve studené vodě a vaříme v oselené vodě na mírném ohni pod pokličkou cca 20-25 min. Mezitím na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Následně přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a po osmažení kousky rajčat. Ochutíme solí a pepřem a společně necháme ještě asi 10-15 minut dusit. Rajčatovou směs smícháme s kernottem, přidáme čerstvou bazalku a ozdobíme hoblinkami parmazánu. Podáváme nejlépe se zeleninovým salátem.

 

 

Špaldové kenotto s marinovaným tofu

Příprava 45 minut, počet porcí 4.

200 g špaldového kernota NAŠE BIOFARMA, 400 ml vody na kernotto, ½ lžičky saturejky, 1 rovná lžička sušené bazalky, 200 g marinovaného tofu, 4 lžíce panenského olivového oleje, 50 g mladé cibule i s natí, 140 g zelené papriky, 200 g rajčat, 100 g rajského pyré  BIOLINIE, 10 g čerstvé petrželové natě, 1 rovná lžička sušeného granulovaného česneku, 1 lžičky sojové omáčky, 1 okurek na oblohu, mořská sůl

Odvážené množství kernotta promyjeme a zalijeme vodou. Dáme vařit společně s kořením saturejkou a bazalkou. Od varu bude kernoto uvařeno za 20-25 minut. Vaříme pomalým varem a po 10 minutách raději kontrolujeme a vydusí-li se nám voda dříve, než je zrno uvařeno, tak dolijeme ještě cca 100 ml vařící vody za varu.

Ke konci varu zkoušíme již zrno na skus, zda je uvařeno. Je nejlepší, když si vodu vydusíme až na dno, a proto pak raději mícháme a pohlídáme si, aby se nám zrno nepřichytlo.

Na olivovém oleji zpěníme cibulku a jakmile je orestována, přidáme pokrájenou zelenou papriku. Paprika má v sobě vodu a tak nemusíme podlévat. Na cibulce ji promícháme, orestujeme ze všech stran a přidáme na kostečky nakrájené marinované tofu.

Až se tofu prohřeje, přisypeme krájená rajčata a téměř současně přidáme i rajský protlak, sušený česnek, sojovou omáčku a vše velmi krátce povaříme.

Na závěr ještě chuť pokrmu osvěžíme sekanou čerstvou petrželkou a do hotové směsi zamícháme uvařené teplé špaldové kernotto. Na talíři pokrm obložíme čerstvou okurkou, ozdobíme troškou zelené natě a můžeme podávat.

Cibulová polévka se špaldou

30 g špaldy nebo kernotta BIOHARMONIE uvařené podle základního receptu na obale výrobku, 4 středně velké cibule, sezamový olej, malá hrst oloupaných mandlí, mořská sůl, bílý pepř, 1 l zeleninového vývaru, 1 houska, sýr na strouhání, petrželka

Na polovině oleje osmahneme dozlatova na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky posekané mandle, sůl, pepř a zalijeme vývarem se špaldou. Necháme projít varem a posypeme petrželkou. Na druhé polovině oleje opražíme housku nakrájenou na kostičky, dáme do talíře a zalijeme polévkou. Nakonec do každé porce přidáme 1 lžíci strouhaného sýra.

Špalda s cizrnou a sušenými švestkami

200 g špaldy nebo kernotta BIOHARMONIE uvařené podle základního receptu na obale výrobku, 100 g uvařené cizrny, menší celer, středně velká mrkev, 2 cibule, 1 lžička rozinek, 6 sušených švestek, 3 hřebíčky, 6 lžic bílého vína, 1 lžíce mandlí (nebo vlašských ořechů), olej, sůl, vegeta, petrželka, zeleninový vývar

Sušené švestky a rozinky zalijeme vínem. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhaný (nebo tence nakrájený) celer, mrkev a posekané mandle. Všechno chvíli orestujeme, přidáme uvařenou cizrnu a špaldu, ochutíme vegetou a solí. Přidáme rozinky a švestky pokrájené na nudličky, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme cca 10-15 minut. Nakonec přidáme zelenou petrželku a podle chuti přidáme vegetu nebo sůl. Podáváme jako samostatné jídlo se zeleninovou oblohou nebo jako přílohu k zeleninovým a masovým pokrmům.

Karbanátky z kernotta

3/4 hrnku kernotta BIOHARMONIE, 2 hrnky vody, 1 cibule, 2 vejce, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje (např. sezamového), strouhanka, mořská sůl, majoránka

Osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme kernotto, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 50 minut. Vychladlé kernotto smícháme s česnekem, majoránkou, vejci a strouhankou. Zpracujeme směs, ze které tvarujeme karbanátky. Obalíme je ve strouhance a smažíme.

Špaldový salát s jablkovým křenem

150 g špaldy nebo kernotta BIOHARMONIE uvařené podle základního receptu na obale výrobku, 1 malý bílý jogurt, 60 g tvarohu, 1 měkký sýr (např. Lučina), 1 větší jablko, 3 lžičky strouhaného křenu, 1 lžička cukru, sůl, trochu citronové šťávy

Oloupané jablko nastrouháme na větší nudličky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme jogurt smíchaný s tvarohem, křenem a cukrem. Přidáme vychladlou špaldu, osolíme, podle chuti přidáme cukr nebo citronovou šťávu a zamícháme. Hotový salát podáváme samostatně nebo jím plníme rajčata, papriky či rolky sýru.


Recepty ze špaldové mouky

Špaldové bramboráčky

80 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky BIOHARMONIE, 1 cibule, 350 g brambor, 3 mrkve, 1 vejce, 3 lžíce smetany, 2-3 stroužky česneku, nasekaná petrželka nebo bazalka, majoránka, pepř, mořská sůl, olej na smažení

Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Brambory a mrkev jemně nastrouháme, přidáme vejce, smetanu, rozetřený česnek, cibuli, nasekané bylinky a mouku. Dochutíme majoránkou, solí, pepřem a vymísíme na hustší těsto. Z těsta vytvarujeme placičky a smažíme.

Jablkový koláč

300 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky BIOHARMONIE, 2 žloutky, 150 g másla, 150 g třtinového cukru, 1 vanilka (nebo bio vanilkový cukr), 200 g nahrubo nastrouhaných jablek, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, na špičku nože soli, 2 bílky
poznámka: Uvedené množství ingrediencí vytvoří těsto do menšího plechu nebo dortové formy. Pokud budete chtít koláč péct na běžném velkém plechu, doporučujeme množství surovin zvýšit 1,5x.

Všechny suroviny kromě bílků pečlivě smícháme v husté těsto a pak jemně vmícháme sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech a upečeme. Ještě teplé, ale ne horké, potřeme marmeládou, posypeme strouhaným kokosem nebo drcenými ořechy a pokapeme čokoládou na vaření.

Špaldové halušky

200 g špaldové hladké mouky BIOHARMONIE, 250 g špaldové hrubé mouky BIOHARMONIE, 2 lžičky soli, 2 vejce, 150 g strouhaných syrových brambor, 300 ml vody

Do mísy vsypeme mouku, na jemnou kašičku nastrouhané brambory, vejce, sůl a postupně přidáváme vodu. Všechno dobře vymícháme. Těsto musí být hladké, lehko se odděluje od mísy a nesmí být příliš řídké ani husté. V menších dávkách (cca po 1/4) protřeme těsto přes síto na halušky do vřící vody. Chvilku je povaříme a pak vyjmeme sítem.

Špaldový chléb

500 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky BIOHARMONIE, 2 polévkové lžíce medu, 1 polévková lžíce chlebového koření (např. od Sluneční brány), 1 balíček sušených kvasnic, 1/4 litru vlažného mléka, slunečnicová semínka, 1 lžíce mořské soli, máslo na vymazání formy

Všechny přísady smícháme a uhněteme pevné těsto. Necháme je uležet na teplém místě. Mezitím vymažeme 2 hlubší formy máslem a vysypeme je slunečnicovými semínky. Když těsto zvětší svůj objem asi o třetinu, naplníme jím formy a pečeme v troubě při 180°C asi 1,5 hodiny (délka pečení záleží na druhu trouby).

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE