PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z pšenice dvouzrnky

Recepty z pšenice dvouzrnky - pšenice dvouzrnka recepty

 

Základní příprava  dvouzrnky

Zrno propláchneme, vložíme do hrnce s vodou, osolíme a přidáme kapku oleje. Vaříme pod poklicí bez míchání. Po 30 minutách je zrno křupavé, po 60 minutách rozvařené a vhodné do pomazánek a nákypů. Po uvaření necháme 5 minut dojít.

Dvouzrnka s delikatesní zeleninou

400 g uvařených zrn dvouzrnky, 2 větší  nakrájené cibule, 3 lžíce oleje, 100 g sterilovaných mladých kukuřičných klásků, 50 g zrn cukrové kukuřice, 50 g zelených fazolových lusků, 100 g tmavých fazolí, 100 g barevné papriky, 100 ml vývaru, 50 ml bílého suchého vína, sójová omáčka, pepř, bazalka saturejka, sůl, svazeček petrželové natě (pažitky)

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme směs mražené nebo čerstvé zeleniny, zalijeme vývarem a vínem a přivedeme k varu. Přidáme uvařenou pšenici dvouzrnku, pepř, špetku bazalky a saturejky, sójovou omáčku a podle chuti přisolíme. Vše dusíme pod poklicí asi 10 minut, odložíme ze sporáku a necháme přikryté ještě asi 10 minut. Podáváme posypané sekanou petrželkou a s oblouhou čerstvé zeleniny.

Dvouzrnka zapékaná z houbami

200 g trhanky z dvouzrnky, 2 větší nakrájené cibule, 3 lžíce oleje, 200 g čerstvých hub, 400 ml vřícího vývaru (vody), 1 lžička majoránky, špetku drceného kmínu, saturejky a pepře, 150 g nastrouhané mrkve, 3 vejce, strouhanka, 100 g strouhaného sýra

Na oleji zpěníme cibuli, přdáme houby nakrájené na tenké plátky a dusíme asi 10 minut. Zalijeme vývarem, přidáme trhanku z dvouzrnky, nastrouhanou mrkev, majoránku, kmín, saturejku a pepř. Společně dusíme na mírném ohni, dokud se všechna tekutina nevsákne. Odložíme ze sporáku a necháme vychladnout. V případě potřeby vychladlou směs zahustíme strouhankou, přemístíme do zapékací mísy a zalijeme rozkvedlanými vejci. Pomalu zapékáme při teplotě 200°C. Hned po vytažení z trouby posypeme strouhaným sýrem, podáváme s čerstvou zeleninou a kečupem.

Dvouzrnková trhanka se zeleninou a sýrem

200 g trhanky z dvouzrnky, 400 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 menší lilek, 1 malá cuketa, 3 barevné papriky, 6 ředkviček, 1 feferónka, pepř, sůl, bazalka, oregano, 200 g uzeného eidamu nakrájeného na kostičky

Cibuli nakrájíme na kostičky a na teflonové pánvi s olejem chvíli orestujeme. Přidáme nakrájené papriky, ředkvičky, feferónku, cuketu, lilek a chvíli osmahneme. Zalijeme 350 ml vývaru, přidáme pepř, bazalku, oregano, promícháme a přisypeme trhanku. Dobře promícháme, urovnáme povrch a na malém ohni bez míchání dusíme pod poklicí asi 20-25 minut. Pak promícháme podlijeme zbylým vývarem, hned přikryjeme poklicí a odložíme z ohně. Po 10 minutáchr ychle zamícháme kostičky sýru a opět přikryjeme poklicí asi na 5 minut. Poté můžeme podávat jako hlavní jídlo se zeleninovou oblohou, případně jako přílohu.

Dvouzrnkový křehký řez

Těsto: 250 g celozrnné mouky z dvouzrnky, 1 balíček kypřícího prášku, 150 g rostlinného tuku, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

Náplň: 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 5 vajec, 150 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 2 nastrouhaná jablka, 1 lžíce strouhanky, čokoládová poleva

Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme tuk, vejce, moučkový i vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho chvilku odpočinout a pak ho na papíru na pečení vyválíme do velikosti plechu. Na papíru ho přenesem na plech, potřeme rybízovým džemem a na něj ještě navrstvíme náplň. Tu připravíme tak, že máslo a cukr vymícháme, postupně přidáváme žloutky, ořechy, kakao, jablka, strouhanku a tuhý sníh z bílku. Náplň postupně zlehka přeneseme naběračkou na plech s těstem, povrch urovnáme stěrkou a upečeme. Vychladlý řez polijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a krájíme řezy.

Kuřecí špalíčky s rajčaty a dvouzrnkou

8 kuřecích špalíčků, 3 lžíce oleje, pepř, sůl, 2 utřené stroužky česneku, 1 paprika, 150 ml suchého bílého vína, 400 g oloupaných konzervovaných rajčat, 200 ml drůbežího vývaru, špetka sušeného tymiánu a bazalky, 150 g dvouzrnky, 150 g celeru nakrájeného na kostičky, 1 mladá cuketa, čerstvá bazalka nebo petrželka

Kuřecí špalíčky zbavíme kůže, osolíme a posypeme pepřem. Na široké pánvi rozehřejeme olej a maso na něm 5 minut opékáme po obou stranách dozlatova. Pak ho vyjmeme a odložíme. Na pánev přidáme cibuli česnek a papriku a orestujeme do měkka. Podlijeme vínem a chvíli povaříme. Přidáme opečené špalíčky, nakrájená rajčata, vývar, sušené bylinky, dvouzrnku a celer. Ochutíme pepřem a solí. Přivedeme k varu a pomalu dusíme 50 minut. Cuketu nakrájíme na kostičky, přidáme je k vařené směsi a dusíme dále do měkka. Do hotového pokrmu zamícháme mandlové lupínky. Posypeme čerstvou bazalkou. Podáváme s celozrnným chlebem a malými sterilovanými okurkami.

Toniččina "moderní" bábovka z dvouzrnky

200 g rostlinného tuku (Hera), 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, šťáva z 1 citrónu, 200 g mouky z pšenice, 1 balíček kypřícího prášku, 100 g umletých ořechů, 150 g směsi sušeného ovoce a oříšků (rozinky, kokos, papaya, lískové a kešu oříšky aj.), 2 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, 6 lžic mléka, čokoládová nebo oříšková poleva, 2 lžíce amarantových pukanců nebo sezamových semínek, strouhanka

Rostlinný tuk vyšleháme, postupně přidáme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a citrónovou šťávu. Přimícháme celozrnnou mouku z dvouzrnky smíchanou s kypřícím práškem, mleté ořechy a směs sušeného ovoce a oříšků, 4 lžíce mléka a všechno spolu dobře promícháme. 2/3 těsta dáme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbylého těsta přidáme kakao, skořici, 2 lžíce mléka, zamícháme a navrstvíme na světlé těsto. Spirálovými pohyby vidličkou přes těsto vytvoříme mramorování tmavého a světlého těsta. Pečeme pomalu při teplotě 180°C asi 40-45 minut. Bábovku necháme vychladnout, opatrně vyklopíme a povrch polijeme oříškovou nebo čokoládovou polevou a posypeme amarantovými pukanci nebo sezamem.

Zeleninový vývar s barevnými nočky z dvouzrnky

3 mladé karotky, 1 petržel, 1 čtvrtka kapusty, 1/2 menší cukety, 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka mletého nového koření, pepř, 1,5 l vody, 200 g mražené nebo čerstvé brokolice, 1 svazek petrželové natě, 100 g celozrnné mouky z dvouzrnky, 1/2 lžičky soli, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 1/2 lžičky paprikové pasty, bílý a černý pepř, 1 lžička kari koření

Brokolici a zelenou petržel odložíme stranou. Ostatní zeleninu dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nové koření a pepř. Přivedeme k varu a pomalu vaříme 60 minut. Na knedlíčky vymísíme mouku z dvouzrnky se solí, pepřem a olejem, přidáme vejce a nasekanou petrželku. Těsto rozdělíme na tři části. Do jedné přidáme paprikovou pastu a kečup, druhou ochutíme bílým pepřem a obarvíme kari kořením. Třetí část těsta necháme původní. Uvařenou zeleninu vybereme z hrnce. Část vývaru odebereme a použijeme na vyváření nočků. Do zbylého vývaru přidáme malé růžičky brokolice a chvíli povaříme. Přidáme karotku nakrájenou na kolečka a odstavíme z ohně. Odebraný vývar necháme projít varem. Nočkové těsto protlačíme haluškovým sítem do vřícího vývaru odděleně podle barev. Dostaneme tak různobarevné nočky, které rozdělíme do talířů a zalijeme hotovou polévkou s brokolicí a mrkví. Posypeme nakrájenou petrželkou.

Zapékané papriky s překvapením

100 g dvouzrnky, 100 naklíčené nebo 60 g suché čočky, 6 rajčat sušených na slunci a nakrájených na kostičky, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule nakrájená nadrobno, 2 utřené stroužky česneku, 150 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, 100 g žampiónů nakrájených na plátky, 1 lžičku sušeného oregana, pepř, sůl, svazeček nakrájené natě mladé petrželky, 4 větší papriky rozpůlené po délce a očištěné od jader, 100 g pařeného sýra, 200 ml kuřecího vývaru, 50 ml bílého vína

Dvouzrnku promyjeme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté vaříme 40 minut a scedíme. Sušená rajčata nakrájíme na nudličky a aby změkla, zalijeme je vroucí vodou. Po chvilce je necháme okapat. Suchou čočku vaříme 10 minut. Pokud použijeme čočku naklíčenou, bez předešlého vaření ji smícháme s uvařenou dvouzrnkou. Na široké teflonové pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli a nakrájená kuřecí prsíčka. Přidáme česnek a houby a necháme změknout. Vmícháme rajčata, oregano, petrželku, bazalku, pepř, sůl a přidáme dvouzrnku s čočkou. Promícháme a necháme stát pod poklicí 10 minut. Směsí plním e rozpůlené papriky, které naskládáme do zapékací mísy a posypeme sýrem. Přilijeme víno, vývar, přikryjeme alobalem a pečeme 30 minut, pak odkryjeme a necháme ještě zapéct.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE