PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z ovsa

Recepty z ovsa - oves recepty

 

Recepty z ovesné mouky a krupice

Instantní ovesná mouka je vhodná na přípravu slaných a sladkých moučníků, na vaření kaší, k zahuštění polévek a omáček, přidat ji můžeme také do chlebového těsta (až 30 %). Obvykle se používá v kombinaci s pšeničnou moukou. Dělá těsto křehčí a vláčnější.

Instantní ovesná krupice je vhodná na přípravu kaší, přidat ji můžete také do směsí na karbenátky, moučníky apod. Krupici nevařte, zalijte pouze vodou nebo mlékem.

 

Špaldovo ovesná bábovka s pekanovými ořechy a javorovým sirupem

6 vajec, 180 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 150 g ovesné mouky BIOHARMONIE, 250 g špaldové mouky hladké BIOHARMONIE, 80 g špaldové mouky hrubé BIOHARMONIE, 200 g másla, vanilka, pomerančová kůra, 160 g pekanových ořechů ( můžete nahradit ořechy vlašskými), 1 lžička vinného kamene, 350 ml obilného nápoje Isola Bio, máslo a kokos na vymazání formy.

Žloutky ušleháme s třtinovým cukrem a máslem do pěny, přisypeme smíchané mouky s polovinou pomletých ořechů a vinným kamenem. Přiléváme nápoj, vsypeme zbývající ořechy a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy a pečeme asi 45 minut při 160 °C.
Prochladlou bábovku pokapeme javorovým sirupem.

Autor receptu: Zdeňka Kolláriková, www.zdenkakollarikova.cz, Foto: Irena Huťková

Sušenky špaldovo ovesné s oříšky, mákem a javorovým sirupem

150 g ovesné krupice BIOHARMONIE, 150 g špaldové celozrnné mouky hladké BIOHARMONIE, 70 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 200 g lískových oříšků, 150 g másla, 4 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce chia semínek, 100 ml vody, 2 lžičky vinného kamene, vanilka, pomerančová kůra, 30 g mletého máku, 1 vejce

Ve studené vodě rozmícháme chia semínka a necháme je pár minut nabobtnat. Rozpustíme máslo a promícháme jej s javorovým sirupem. Do mísy nasypeme ovesnou krupici, špaldovou mouku, vinný kámen, mák, cukr, lískové oříšky (část posekaných jemněji a část nahrubo),  přidáme chia gel, vejce a vlijeme máslo s javorovým sirupem. Promícháme vařečkou.  Lžicí klademe na plech s pečícím papírem kopečky.  Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 150 °C asi 20 minut.

 

Autor receptu: Zdeňka Kolláriková, www.zdenkakollarikova.cz, Foto: Irena Huťková

Noky z ovesné mouky a tvarohu

50 g ovesné mouky BIOHARMONIE, 5 lžic mléka, 2 lžíce hladké špaldové celozrnné mouky BIOHARMONIE (nebo podle potřeby), 100g tvarohu, 1 vejce, květinové koření Sluneční pozdrav SONNENTOR, sůl

Vejce rozšleháme s květinovým kořením, špetkou soli a mlékem. Přidáme ovesnou krupici a špaldovou mouku. Vymíchané těsto necháme 30 minut odpočinout.  Pak lžičkou vykrajujeme noky, které vkládáme do vroucí osolené vody, zmírníme plamen a noky tepelně upravujeme na mírném ohni pod bodem varu asi 10 minut. Scezené noky pokapeme olejem a držíme v teple. Vkládáme do polévky nebo servírujeme jako přílohu k dušené zelenině.

Autor receptu: Zdeňka Kolláriková, www.zdenkakollarikova.cz, Foto: Irena Huťková

 

Další recepty:

Snídaňová ovesná kaše

40 g ovesné krupice BIOHARMONIE, rozinky, oříšky, slunečnicová semínka, mandlové lupínky, 200 ml teplého mléka nebo obilného nápoje Isola Bio, máslo, skořice

3 lžíce (asi 40 g) ovesné krupice nasypte do misky, přidejte dle své chuti lžičku rozinek, oříšků, slunečnicových semínek nebo mandlových hoblinek. Směs zalijte 200 ml ohřátého mléka, vody nebo obilného nápoje, zamíchejte a nechejte 1-2 minuty odstát. Podávejte pokapané máslem a posypané skořicí.

 

Pšenično - ovesné sušenky

2 šálky pšeničné hladké mouky BIOHARMONIE, ¾ šálku třtinového cukru BIOHARMONIE, 1 bio kypřící prášek, špetka soli, 100 g másla, 1 a ¼ šálku celozrnné ovesné mouky instantní  BIOHARMONIE, ¾ hrnku mléka, 50 g rozinek, (kokos, lískové ořechy)

Všechny uvedené ingredience smíchejte dohromady. Do těsta můžete přidat dle své chuti 20 g kokosu nebo drcených ořechů. Rukama vypracujte nelepící se těsto, které rozválejte na tloušťku 0,5 cm. Vykrajujte kulaté sušenky. Pečte na pečícím papíře na 180 °C na horkovzduch.

 

 

 

Ovesné řezy s jablky

180g cukru Muscovado, 100 g ovesné mouky BIOHARMONIE, 60 g hladké špaldové mouky BIOHARMONIE, 1 bio prášek do pečiva, 1 dl slunečnicového oleje BIOLINIE, 6 vajec, šťáva z 1 citrónu, 4-5 jablek, 1 lžíce mletých ořechů,

2 vejce a 4 žloutky a cukr ušlehejte do pěny, přidejte 100 g ovesné krupice, 60 g hladké špaldové mouky, prášek do pečiva a olej. Můžete ještě přidat 1-2 lžíce kakaa. Vše zamíchejte a nalijte na vysypaný plech, pečte asi 20 minut při 180 °C. Mezitím ušlehejte sníh ze 4 zbývajících bílků se dvěma lžícemi cukru Muscovado, přidejte do něj šťávu z 1 citronu a vmíchejte nastrouhaná jablíčka. Směs přidejte po 20 minutách na korpus na plechu, posypte ořechy a dopékejte ještě asi 20 minut na 160 °C.

(Autorkou receptu je Ludmila Beková - PRO-BIO, obchodní spol. s r.o.)

 

Základní příprava ovsa bezpluchého

Oves propláchneme, vložíme do hrnce s osolenou vodou, přidáme kapku oleje a vaříme pod poklicí bez míchání. Po 30 minutách je zrno křupavé, po 60 minutách měkké a vhodné do nákypů. Po uvaření necháme 5 minut dojít.

Recepty společnosti PRO-BIO, s.r.o. a z knihy Česká biokuchařka, autor Anna Michalová

Barevné ovesné rizoto s kuřecími prsíčky

300 g uvařených ovesných zrn, 150 g nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 500 g kuřecích prsíček, 1 balíček mražené zeleninové směsi, sojová a worčestrová omáčka, vývar, 2 červené a 2 zelené papriky, petrželka, olej

Kuřecí prsíčka nakrájíme na tenčí nudličky, které za stálého míchání prudce opečeme na pánvi. Přidáme nakrájenou cibuli, sojovou a worčestrovou omáčku, podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme mraženou zeleninu, uvařený oves a prolisovaný česnek. Vše spolu chvíli podusíme a nakonec přidáme nakrájenou papriku a petrželku.

Hráškový oves

350 g uvařených ovesných zrn, 200 g zeleného hrášku (může být i mražený), 1 velká cibule, sůl, 100 g pórku nakrájeného na tenká kolečka, drcený kmín, pepř, zázvor, vývar, svazek petrželky

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme pórek a společně s cibulí a trochou vývaru dusíme do měkka. Přidáme hrášek, trochu mletého kmínu, zázvoru, pepře a soli. Všechno promícháme, chvíli povaříme a nakonec přidáme nakrájenou petrželku nebo bazalku. Podáváme jako přílohu nebo hlavní jídlo s bohatou oblohou zeleniny.

Ovesné placičky

2 vejce, 500 ml vody, sójová omáčka, pepř, bylinná sůl, 2 lžíce drobně nasekané petrželky, pažitky (směsi bylinek), 4 lžíce pšeničné nebo špaldové mouky, 400 g uvařených zrn ovsa nahého, olej, kečup, strouhaný sýr

Do mísy dáme oves, přidáme vejce, vodu, koření, bylinky. Zahustíme moukou a dobře vymícháme. Lžící tvoříme malé placičky, které smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Klademe na talíř a ještě teplé sypeme strouhaným sýrem. Podáváme polité kečupem.

Pestrý ovesný salát

1 větší drobně nakrájená cibule, 2 lžíce oleje, 400 g uvařených zrn ovsa, 2 strooužky česneku, 100 g mladých ředkviček nakrájených na tenké plátky, 100 g barevné papriky (červená, zelená, žlutá) nakrájená na nudličky, 2 rajčata nakrájená na tenčí plátky, menší čínské zelí, trochu worčestrové omáčky, pepř, bazalka, sůl, 2 lžíce octa, 2 lžičky cukru, čerstvá petrželka nakrájená nadrobno, sýr, voda

Cibuli  osmahneme na oleji do sklovita, přidáme sůl, uvařená zrna ovsa a utřený česnek. Ještě chvíli všechno společně dusíme a pak necháme vychladnout. Do středně velké mísy dáme nakrájenou zeleninu (ředkvičky, papriku, rajčata, zelí), vychladlou směs z pánve a dobře vše promícháme. Přidáme pepř, bazalku, petrželku, ocet, cukr, ochutíme trochou worčestrové omáčky. Podle chuti ještě přidáme sůl nebo trochu oleje. Asi půl hodiny necháme odležet v ledničce. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem. Salát je vhodný nejen jako příloha k hlavnímu jídlu ale i jako lehká večeře.

Pomazánka z ovesných zrn

200 gramů uvařených zrn ovsa nahého, 1 jemně nakrájená cibule, sůl, pepř, worčestrová omáčka, 60 g tvarohu, 1 lučina, 1 uvařené vejce, 2 lžíce bílého jogurtu

Jedna možnost:

60 g jemně nastrouhané mrkve, 60 g jemně nastrouhaného celeru, trochu citrónové šťávy

Druhá možnost:

70 g rostlinného másla, 2 utřené stroužky česneku

V míse rozmícháme tvaroh a lučinu, přidáme nastrouhané vajíčko, cibuli rozředíme jogurtem a zamícháme uvařená zrna ovsa nahého. Podle chuti přidáme sůl, pepř a worčestrovou omáčku. Základní hmotu rozdělíme na dvě části. Do jedné přimícháme jemně nastrouhanou mrkev a celer zakapaný citrónovou šťávou a druhou část smícháme s máslem a utřeným česnekem. Dochutíme solí, natíráme na plátky veky nebo na toasty a zdobíme snítkou petrželky, půlkou vlašského ořechu a měsíčkem mandarinky nebo nudličkou červené kapie.

Špaldové těstoviny s ovsem

300 g uvařených ovesných zrn, 200 g špaldových těstovin, 150 g nakrájené cibule, sójová omáčka, bylinky, olej, sůl

Špaldové těstoviny uvaříme ve slané vodě. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme oves a těstoviny. Pomalu promícháme, zakapeme sójovou omáčkou, dochutíme solí, pepřem a nasekanými bylinkami.

Zapékaný oves s houbami

300 gramů uvařených zrn ovsa, 100 g nakrájené cibule, 200 g kapusty, olej, sůl, vývar, sušené houby, 3 stroužky česneku, mletý kmín, majoránka, bazalka, 250 ml kysané smetany, 2 vejce, máslo

Sušené houby zalijeme teplou vodou a necháme 15-20 minut odstát. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, nudličky nakrájené kapusty, osolíme a společně dusíme do měkka. Podle potřeby občas podlijeme vodou nebo vývarem. Přidáme česnek, trochu mletého kmínu, majoránku, bazalku a sůl. Připravenou směs dáme do vymazané zapékací mísy a zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce a sůl. Navrch poklademe plátky másla a v rozehřáté troubě zapékáme dohněda. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a případně polijeme kečupem. Podáváme s čalamádou nebo kyselou okurkou.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE