PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z jednozrnky » Recepty z jednozrnky-jednozrnka recepty

Recepty z jednozrnky-jednozrnka recepty

 

Základní příprava jednozrnky

Zrno propláchneme, vložíme do hrnce s vodou, osolíme a přidáme kapku oleje. Vaříme pod poklicí bez míchání. Po 30 minutách je zrno křupavé, po 60 minutách rozvařené a vhodné do pomazánek a nákypů. Po uvaření necháme 5 minut dojít.

Jednozrnková supergranolagranola

Jednozrnková supergranolaDoba přípravy:  50 minut

250 g jednozrnkových vloček BIOHARMONIE, 30 g pohankových pukanců BIOHARMONIE, 80 ml javorového sirupu BIOLINIE, 80 ml slunečnicového oleje na pečení a smažení  BIOLINIE, 100 g třtinového přírodního cukru BIOHARMONIE, 70 g vlašských ořechů, 60 g goji NEOBOTANICS, 30 g chia semínek NEOBOTANICS, 1 lžička soli

Jednozrnkové vločky, pohankové pukance, třtinový cukr, sůl a vlašské ořechy vložíme do mísy. Přilijeme javorový sirup a olej na pečení a smažení. Vše dobře promícháme a rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme na 150 °C, po dobu 40 minut, přičemž každých 10 minut směs promícháme, aby se propékala rovnoměrně. Nakonec přidáme goji a chia semínka.

Podáváme samotné, zalité mlékem či s jogurtem.

Recept ke stažení v pdf zde

 

Citronový pilaf z jednozrnky

Citrónový pilaf z jednozrnky2 šálky jednozrnky BIOHARMONIE, 1 lžíce másla, 1 cibule, 2 šálky vývaru, 1 bobkový list, 1 mrkev, ½ žluté papriky, 3 ks jarní cibulky, 1 menší citron

Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něm smažte nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte jednozrnku, bobkový list a zalijte vývarem. Vařte pod pokličkou cca 20 minut a občas zamíchejte. Poté vsypte do hrnce na jemné plátky nakrájenou mrkev, jarní cibulku a vařte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte nakrájenou papriku, citronovou šťávu a nechte ještě 10-15 minut zakryté. Podávejte teplé.

 

 

Polévka minestrone

2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 střední nakrájená červená cibule, 2 střední mrkve, nakrájené na kolečka, 1 čajová lžička čerstvého rozmarýnu nebo 1/4 čajové lžičky sušeného, pepř a sůl, 1 plechovku sekaných  loupaných rajčat BIOLINIE, 1 šálek uvařené jednozrnky BIOHARMONIE, 1 plechovka cizrny BIOLINIE, 3 stroužky prolisovaného česneku, 3/4 šálku strouhaného parmazánu na posypání, 7 šálků vývaru, 3 lžičky třtinového cukru BIHARMONIE, citrónová šťáva, petrželka na ozdobení

Ve větším hrnci rozehřejte olej, vložte cibuli, mrkev, rozmarýn, 1 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře. Za občasného míchání orestujte, dokud cibulka nezezlátne, asi 5-8 minut. Vložte rajčata, povařte chvilku, dokud se část vody nevypaří. Přidejte uvařenou jednozrnku a cizrnu, 7 šálků vývaru a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a vařte, dokud není zelenina měkká, asi 15 minut. Dochuťte solí, pepřem a česnek a promíchejte. Podávejte posypané parmazánem, případně pokapané olejem a ozdobené petrželkou.Výborně chutná také s rozpečeným plátkem toustového chleba s olivovým olejem.

 

Letní salát z jednozrnky

500 g pšenice jednozrnky BIOHARMONIE, 1/4 šálku olivového oleje, 3 polévkové lžíce vinného octa, sůl na dochucení, pepř na dochucení, 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky, 1/2 nasekané červené cibule, 3/4 šálku rozpůlených cherry rajčátek, 2 malé nakrájené okurky, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 polévkové lžíce kaparů, 20 černých nakrájených oliv, rozdrobený sýr feta na posypání

Jednozrnku vařte asi 30 minut.v osolené vodě. Mezitím si připravte zeleninu.Po uvaření jednozrnku slijte a propláchněte studenou vodou. Ve velké míse smíchejte olej, ocet, byliny a koření a zeleninu. Jemně smíchejte s uvařenou jednozrnkou, dokud není dokonale promíchané. Nechte minimálně hodinu vychladnout. Podávejte posypané sýrem feta.

 

Čerstvý salát z jednozrnky s rukolou

Čerstvý salát z jednozrnky3 šálky vody, 1 šálek jednozrnky BIOHARMONIE, ½ šálku olivového oleje, ¼ šálku červeného vinného octa na dochucení, ½ šálku nasekané červené cibule, ½ šálku nasekaného celerového stvolu nebo fenyklu, ½ šálku na kostičky nakrájené mrkve, ½ šálku nakrájené okurky, ½ šálku nakrájených rajčat, hrst nasekané rukoly, 2 stroužky nasekaného česneku, 2 polévkové lžíce kaparů, ¼ šálku petrželky, ¼ šálku nasekané bazalky nebo máty, černé olivy na ozdobení

V oselené vodě uvařte jednozrnku, po 30-35 minutách bude měkká, ale stále pěkně křupavá. Případnou přebytečnou vodu slijte a v míse nechte jednozrnku vychladnout. Přidejte olej, ocet, sůl a pepř a s jednozrnnou promíchejte. Přidejte zeleninu a řádně promíchejte. Vmíchejte kapary, petrželku, bazalku nebo mátu, promíchejte a dochuťte. Podle chuti použijte více oleje, octa, pepře či soli. Ozdobte černými olivami a podávejte.

 

 

Jednozrnka s karamelizovanou cibulkou

120 g jednozrnky BIOHARMONIE, 400 g sterilovaných fazolí BIOLINIE, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 1 lžička římského kmínu, 1 chilli paprička, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky citronové šťávy, sůl, pepř

Jednozrnku předem uvařte ve vývaru (zeleninový nebo kuřecí) a sceďte. Na pánvi rozehřejte máslo a na něm smažte nakrájenou cibuli, na nejmírnějším plameni, asi 15 minut. Poté cibulku posypte 2 lžičkami třtinového cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte římský kmín, chilli papričku, utřený česnek a nechte provonět. Přidejte sterilované fazole a počkejte, dokud se neodpaří voda. Nakonec vmíchejte uvařenou jednozrnku, nechte směs prohřát, ochuťte citronovou šťávou a dosolte a opepřete dle vlastní chuti. Podávejte na talíři s čerstvou zeleninou.

 

Teplý špenátový salát

1 šálek jednozrnky BIOHARMONIE,  1 menší cibule, olej, 3 šálky čerstvého baby špenátu, hrst rozpůlených cherry rajčátek, 1/4 šálku kozího sýra, pepř, sůl

Nechte na oleji zesklovatět cibulku. Poduste baby špenát s trochou vody, pepřem a solí. Uvařenou jednozrnku dejte do mísy, posypte kozím sýrem a navrch dejte podusený špenát a rajčátka. Ihned podávejte.

Fazolový salát s jednozrnkou

Česká jednozrnka NAŠE BIOFARMA 250 g, Fazole červené Rossi sterilované BIOLINIE 400 g, 1 červená cibule, 1 lžíce třtinového cukru BIOHARMONIE, šťáva z citrónu, český slunečnicový olej NAŠE BIOFARMA, sůl, pepř, římský kmín

Jednozrnku důkladně propláchněte a uvařte v osolené vodě s kapkou oleje (po 30 minutách je zrno křupavé, po 60 minutách měkké). Po uvaření nechte ještě 5 minut dojít. Nakrájejte najemno cibuli, osmahněte na oleji, přidejte římský kmín a nechejte jej rozvonět. Přisypte lžíci třtinového cukru a míchejte, dokud cibule nezesklovatí. Ve větší míse smíchejte uvařenou jednozrnku, sterilované fazole a orestovanou cibuli. Dochuťte šťávou z citrónu, osolte a opepřete. Vše důkladně promíchejte a můžete podávat samostatně nebo jako přílohu.

 



 

 

Recepty

Odběr novinek

Recept měsíce

Salát z červené pšenice

Osvěžující křupavý salát z netradiční červené pšenice s čerstvou zeleninou.

Facebook
 
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE
Bioslavnosti