PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Recepty » Recepty podle surovin » Recepty z adzuki a mungo fazolí

Recepty z adzuki a mungo fazolí - adzuki a mungo fazole recepty

 

Základní příprava adzuki

Podobně jako ostatní luštěniny, musíme adzuki namáčet, a to alespoň 10 – 12 hodin. Vaříme je posléze v jiné vodě. Délka vaření je proměnlivá, asi 30 minut a závisí na stáří semen. Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme. Solíme až po uvaření.

Základní příprava munga

Mungo namočíme na 10 – 12 hodin. Vaříme je posléze v jiné vodě. Délka vaření je proměnlivá, cca 30 – 60 minut a závisí na stáří semen. Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme a mungo solíme až po uvaření.

Klíčení mungo fazolek

V zemích východní Asie se výhonky tradičně klíčí již 5 000 let. Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve specielních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lze dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek. Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně láhve vytvoříme asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr. Do velké 1,5 l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3-6 cm jsou připravená ke konzumaci. Chutí připomíná zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou.

Adzuki fazole jako příloha

250 g fazolek adzuki, 1 l vody, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, bylinná sůl, tymián, bazalka, majoránka, 100 g kysané smetany

Adzuki namočte na 12 hodin do vody. Vařte ve vodě, ve které byly namočeny asi 30 minut na mírném ohni, pak slijte. Cibuli a stroužky česneku nakrájejte najemno a poduste na olivovém oleji. Přidejte adzuki a okořeňte bylinnou solí, tymiánem, bazalkou a majoránkou. Na konec opatrně přimíchejte zakysanou smetanu.

Barevný salát z adzuki

200 g adzuki, 1 čajová lžička mořské soli, 1 žlutá paprika, 4 kousky celeru, 125 g ovčího sýra, 125 g černých oliv, 1 červená cibule, černý pepř čerstvě pomletý, tabasco, petrželka, dresing

Adzuki fazole namočte v 1 l vody alespoň na 12 hodin. Ve vodě, ve které byly namočeny vařte 25-30 minut. Krátce před koncem doby varu přidejte sůl. Vodu slijte a fozele nechejte vychladnout. Nakrájejte papriku na proužky a celer na kolečka. Smíchejte dohromady se sýrem nakrájeným na kostky, s olivami a nakrájenou cibulí. Na závěr vmíchejte fazole. Salát okořeňte pepřem, několika kapkami tabasca a dresingem a nechte chvilku odležet. Servírujte posypané nakrájenou petrželkou.

Fazolovo-žampiónové krokety

225 g adzuki, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 350 g žampiónů, 1 stroužek česneku, sušený lusk chilli, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce celozrnné pšeničné mouky, sůl, pepř, 1 vejce, 75 g jemné ječné mouky, olej na smažení

Adzuki namočené přes noc, vařte 35-40 minut do měkka. Potom slijte přebytečnou tekutinu. Mezitím na pánvi rozpalte tuk a při mírné teplotě duste 5 minut nakrájené žampióny, rozetřený česnek a chilli lusk. Posypte moukou a za stálého míchání při mírné teplotě dále poduste. Odstavte, přimíchejte uvařené adzuki a ochuťte solí a pepřem. Místo koření můžete také do kroketového těsta vmíchat čerstvé bylinky.

Několik hodin nechejte v chladu. Z hmoty formujte asi 1 cm silné krokety. Obalte je nejdříve v rozšlehaném vejci a pak v ječné mouce a pečte 4-5 minut z obou stran v rozpáleném oleji.

Polévka z adzuki

1 hrnek adzuki, 1 cibule, 2 mrkve, sůl, sojová omáčka

Omyté fazole zvolna vařte ve vodě v tlakovém hrnci 30-40 minut. Přidejte nakrájenou zeleninu, osolte a vařte do měkka. Nakonec ochuťte sojovou omáčkou

Rýžový salát s mungo

100 g mungo fazolí, 200 g přírodní rýže kulatozrnné, 2 čajové lžičky estragonu, 2 mrkve, 1 jablko, 2 čajové lžičky bylinné soli, 2 čajové lžičky medu, špetka muškátu, 2 polévkové lžíce jablečného octa, 6 polévkových lžic sezamového oleje, petrželka

Mungo fazole umyjte a namočte na 1-2 hodiny. Přiveďte k varu 800 ml vody, přidejte rýži a mungo fazole a asi 45 minut vařte do měkka. Mezitím očistěte mrkev a jablko, nahrubo nastrouhejte. Uvařenou rýži a mungo nechte vychladnout a všechny přísady smíchejte. Nechte asi 30 minut uležet a pak dochuťte.

Sladké adzuki s rýží

2 hrnky fazolí adzuki, 1 a půl hrnku sladké rýže, 1 hrnek rozinek, sůl, 3 hrnky jablek nakrájených na kostičky

Sladkou rýži vaříme ve vodě dle základního receptu do měkka. Předem namočené adzuki vaříme asi 20 minut, přidáme rozinky a dalších 5 minut povaříme. Nakonec přidáme jablka, povaříme opět do měkka. Do vymazané zapékací mísy vložíme vrstvu uvařené sladké rýže a vrstvu směsi adzuki. Pečeme při 190°C asi 10 minut. Podáváme teplé či studené.

Topinky s naklíčeným mungem

Celozrnný chléb, rajčata, naklíčené mungo, strouhaný sýr, máslo, oregáno, sůl

Plátky chleba zlehka opečte na sucho, potřete máslem, obložte plátky rajčat, posypte kořením, mungem a strouhaným sýrem. Topinky položte na plech a v troubě zapečte.

Zelená naklíčená pánev

300 g naklíčeného munga, 3 stroužky česneku, 6 polévkových lžic sójové omáčky, 8 polévkových lžic suchého Sherry, 3 polévkové lžíce sezamového oleje, 300 g hlávkového zelí, 1 pórek, 1 malou cuketu, 5 polévkových lžic olivového oleje, 2 polévkové lžíce rýžové mouky nebo bramborového škrobu, kousek zázvorového kořene

Připravte směs z najemno nakrájeného česneku, zázvorového kořene, sójové omáčky, Sherry, sezamového oleje a naklíčených mungo. Zelí nakrájejte na nudličky, pórek na kolečka a cukety na plátky. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a zeleninu za stálého míchání krátce opečte. Přidejte připravenou směs, krátce opečte a nakonec zalijte směsí z rýžové mouky (bamborového škrobu) a vody a nechte přejít varem. Dochuťte klíčky, mořskou solí a podávejte s rýží natural.

 
 
splash image
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE