PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » Celozrnný kváskový chléb pšenično-žitný

Celozrnný kváskový chléb pšenično-žitný

 

Domácí kváskový pšenično-žitný chléb

Pšenično-žitný kváskový chlébVyzkoušejte náš velmi rychlý a jednoduchý recept

150 g žitná chlebová mouka BIOHARMONIE (nebo žitná celozrnná mouka),  450 g pšeničná celozrnná mouka BIOHARMONIE, 500 – 700 ml vody, 100 g žitný kvásek, 3 lžičky mořské soli

NÁŠ TIP: Chcete-li osvědčený kvásek od někoho, kdo peče chleba pravidelně, najděte si ve svém nejbližším okolí člověka a požádejte ho o kvásek. Kontakty naleznete na kváskové mapě (www.pecempecen.cz).

TĚSTO: Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku, celozrnnou pšeničnou mouku, sůl a vodu. Do těsta můžete dle své vlastní chuti a fantazie přidat koření (kmín, chlebové koření) nebo semínka (slunečnice, dýně). Vymícháme řidší těsto, které vlijeme do podlouhlé tukem a moukou vysypané formy (cca 30 cm), přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 5-6 hodin, dokud těsto téměř neznásobí svůj objem.

PEČENÍ: Elektrickou troubu rozehřejeme na 230°C, vložíme plecháček s vodou a pečeme cca ½ hodiny. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C, potřeme chleba vodou a pečeme ještě dalších 30 - 50 minut. Pečeme tak dlouho, dokud kůrka nezíská krásně hnědou barvu.

Užitečné rady a tipy k domácímu pečení kváskového chleba naleznete v naší Chlebové poradně.

Celozrnný kváskový chléb pšenično-žitný

 

Odběr novinek

Recept měsíce

Čirokovník se švestkami

Září - to jsou švestky! Upečte si jedinečný čirokový koláč z čerstvých švestek!

Facebook
 
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE
Bioslavnosti