PRO - BIO, první český výrobce biopotravin » O nás » Aktuality » Reakce na informaci o výskytu glutamátu sodného v

Reakce na informaci o výskytu glutamátu sodného v bujónech zn. BIOLINIE

 

Čtvrtek, 28. listopadu 2013

Webové servery stream.cz a chemievjidle.cz, které se věnují problematice kvality potravin, zveřejnily informace o skrytém přidávání glutamátu sodného do potravin.

Výrobci ho nepřímo na obale výrobku uvádějí pod různými názvy například kvasnicový extrakt, kvasnicový výtažek či bílkovinný hydrolyzát. Webové stránky portálu chemievjidle.cz uvádí na svých stránkách konkrétní fotografie těchto produktů, mezi nimiž zveřejňuje i bujóny BIOLINIE, v jejichž složení je i zmiňovaný kvasnicový extrakt.

Prodejce výrobku firma PRO-BIO, s.r.o. podává vysvětlení k této kauze, aby ujistila své zákazníky, že BIOLINIE bujóny s obsahem kvasnicového extraktu jsou zcela v pořádku a v souladu s platnou legislativou pro výrobu biopotravin.

"Je nutné zdůraznit, že kvasnicový extrakt je přírodní složka a nejedná se o látku zvýrazňující chuť jako je glutamát sodný a jiné intenzifikátory aroma, které musí být na obale uvedeny pod kódem E (E 620-E 640). Extrakt má sám o sobě velmi silnou chuť, zatímco uměle vyrobené glutamáty chuť daného výrobku pouze zesilují", doplňuje Ing. Eva Kallasová.

Kvasnicový extrakt se vyrábí ze stejných kvasnic, jaké se používají při výrobě piva, vína nebo kvásku na pečení chleba. Při výrobě extraktu dochází k enzymatické nebo kyselé hydrolýze bílkovin na látky dodávající extraktu jeho typickou chuť. Kvasnicový extrakt je výrazný, proto se do výrobků přidává jen v nepatrných množstvích.

Kvasnicový extrakt je bohatý na aminokyseliny, sacharidy, vitamíny i minerální látky a také přirozeně obsahuje glutamát, stejně jako jiné běžně konzumované potraviny – rajčata, hrášek, houby a některé druhy sýrů. "Pro představu - kvasnicový extrakt má přirozený obsah glutamátu okolo 5 %. Například jedno rajče obsahuje dvakrát více glutamátu než hrnek bujónu připravený pouze z kvasnicového extraktu. Pokud by tedy měl být výtažek z kvasnic považován za látku zvýrazňující chuť, potom by měly být i tyto běžné potraviny s obsahem glutamátu označovány jako dochucovadla", říká Ing. Eva Kallasová.

Glutamát se přirozeně vyskytuje i ve slinách a mateřském mléce a to bez ohledu na to, jaké potraviny konzumujeme. Umělé přidávání glutamátu sodného do biopotravin je ze zákona zakázáno.

"Mrzí nás, že informace, které se objevují v médiích, jsou neúplné a zavádějící. Polovičaté informace poškozují nejen naši firmu, ale celé ekologické zemědělství a ostatní výrobce biopotravin.  Samotným výrobcům pak média nedávají žádný prostor pro vyjádření a vysvětlení, jaká je úplná skutečnost", dodává výkonná ředitelka společnosti PRO-BIO, s.r.o. Jana Lysáková

Odkazy:

http://www.stream.cz/adost/10000618-dobre-utajene-glutamaty

http://www.chemievjidle.cz/bujon/bujon-zeleninovy-pro-bio

EURASYP (European Association for specialty yeast products) – Evropská asociace pro speciální produkty z kvasnic.

http://www.yeastextract.info/

 

 

http://biopotraviny.bioweb.cz/cz/page/388/peceme-s-cirokem.html?detail=5678

O nás

Odběr novinek

Recept měsíce

Vánočka z celozrnné mouky

K vánocům patří neodmyslitelně vánočka. Upečte si ji letos z celozrnné bio mouky.

Facebook
 
 

| Zajímavé odkazy | www.probio.cz, tel.: 583 301 952, fax: 583 301 960, e-mail: probio@probio.cz

BIO Harmonie, BIOLINE