Rozkvas:
Těsto:
Rozkvas si připravte den dopředu, nejlépe večer a nechte jej přes noc pracovat. Ráno bude hotový. Měl by zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem.
Do mísy od robota dejte vodu, rozkvas bez jedné lžíce (tu si odeberte do skleničky na kvásek, přikrmte a schovejte na příští pečení), pšeničnou chlebovou mouku a dobře promíchejte, ať nezbydou suchá místa. Přikryjte a nechte 30 minut odpočinout. Přidejte sůl a v robotu nechte 10 minut zpracovávat těsto (použijte hák). Přidejte ořechy a zapracujte je.
Těsto nechte v pokojové teplotě kynout cca 2-3 hodiny (přikryté v nádobě). Těsto by se mělo zvětšit o cca 80%. V průběhu kynutí těsto dvakrát přeložte, po cca 45 minutách. Po vykynutí stočte do ošatky a nechte cca 1,5 hodiny dále kynout (už nabyde jen o cca 20%). Po hodině kynutí rozpalte troubu (na 250°) s plechem na chléb a v nejspodnější části trouby umístěte nádobu nebo plech s vodu. Vykynutý chléb překlopte na plech do trouby, můžete jej předtím naříznout. Po 10 minutách vyndejte plech se zbytkem vody, troubu vyvětrejte a snižte teplotu na 220°. Pečte ještě cca 25 minut. Upečený chléb by měl na ťukání prstem dospod chleba „zvonit“.