Nafermentované* kroupy uvařte doměkka dle návodu.. Sceďte a nechte okapat.
*zrna propláchněte, zalijte trojnásobným množstvím vody. Po 12 hodinách vodu slijte a dejte novou. Do vody můžete přidat trošku soli, jablečného octa, syrovátky. Po cca 24 hodinách kroupy slijte a uvařte v nové vodě.
V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Míchejte, dokud nezačne chytat barvičku. Zasypte cukrem a promíchejte. Přidejte okapané zelí, kmín a asi dvě minuty opékejte. Přidejte kroupy, lehce osolte, promíchejte a můžete podávat. Kdo chce, může ještě trochu opepřit čerstvě drceným pepřem.